Poezija juče, danas, sutra

VIDEO K9: Stvaranje poezije možda je izgubilo duh i energiju koju su imali pesnici šezdesetih godina prošlog veka, ali je dobilo na kvantitetu, što daje nadu u opstanak poetskog života u budućnosti, rekao je u emisiji Otvroreni ekran književnik Miroslav Aleksić.

0
294

Neoromantičarski duh šezdesetih godina koji je izrodio poeziju Brane Petrovića, Mike Antića, Matije Bećkovića i drugih, poeziju koja se govorila, danas je iščezao, ali je savremeno doba iznedrilo drugu vrstu mladih pesnika koji pišu na drugačiji način, smatra Miroslav Aleksić.

“Međutim, pesnici mladi pišu odličnu poeziju. Oni su vrlo obrazovani, to su sve poeta vates do poeta vates, sve znaju. Imaju laptopove koje nose, mnogo su manje pijani nego što su bili pesnici u moje vreme i shvataju to ozbiljno”, kazao je on.

Ono što, međutim, nedostaje današnjem književnom životu koji prati savremeno stvaralaštvo, jeste energija i vera u značaj poezije, smatra Aleksić.

“Mi smo mislili da je to najznačajnija stvar na svetu. A danas to više niko ne misli, ne misle ni pesnici. I to je nešto što u startu odbija i potencijalnog konzumenta, da ga vulgarno tako nazovem, koji jednostavno, kada vidi da tu nema te mobilizatorske energije ni sam nije zainteresovan to da sluša, a ni da čita i da kupuje knjige”, rekao je književnik.

Poezija se danas slabo prodaje, jedva preživljava i pesnici čitaju jedni druge, ocenio je Aleksić. Sa druge strane, postoje društvene mreže na kojima svi pišu poeziju koju, prema broju pregleda i komentara, ljudi čitaju u broju o kojem su pesnici nekada mogli samo da sanjaju.

Vreme interneta i društvenih mreža, prema tome, naveo je on, ima svojih prednosti, ali i pomodarstva u kojem je trend da svi treba da pišu i objavljuju. Ipak, zaključio je Aleksić, važno je da poetski život opstaje, što daje veru u budućnost poezije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.