Podsticaji za zapošljavanje NSZ

VIDEO K9: Nacionalna služba za zapošljavanje je 22. februara objavila 12 javnih poziva od kojih neki ističu ovih dana.

0
290

Nacionalna služba za zapošljavanje pre mesec dana objavila je svoje javne pozive i konkurse za podsticaje za zapošljavanje za ovu godinu, od kojih neki uskoro ističu, podsećaju u novosadskoj Filijali NSZ.

“Recimo, konkursi za javne radove 26. marta ističu, konkurs za subvenciju za samozapošljavanje traje do 22. aprila, do kada može da se aplicira. Ostali konkursi su aktuelni do 29. novembra ili do utroška sredstava, s tim da su konkursi za podsticanje zapošljavanja osobe sa invaliditetom otvoreni tokom cele godine, tj. do 31. decembra”, pojasnila je Đurđina Mačak, savetnica za karijerno informisanje.

Svi ovi konkursi i javni pozivi mogu se, kako je rekla, grubo svrtstati u tri grupe, od koji su u prvoj konkursi i mere iz oblasti dodatnog obrazovanja i obuka nezaposlenih.

“Tu su aktuelni javni pozivi za stručnu praksu, zatim od ove godine imamo novi program – program Pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem i Program pripravnika za mlade sa srednjim obrazovanjem. Iz ovog domena je i javni poziv za sticanje praktičnih znanja i veština, kao i javni poziv za obuku na zahtev poslodavca”, kazala je Mačak.

U drugojh grupi subvencionisanog programa zapošljavanja poslodavci dobijaju jednokratnu subvenciju ako zaposle nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, a aktuelan je i program javnih radova.

“Ono što je za javne radove karakteristično za ovu godinu i što je drugačije u odnosu na prethodne, to je da se sada javni radovi za nezaposlene mogu sprovoditi samo u opštinama koje su iz treće grupe razvijenosti, Dakle, za prvu i drugu grupu razvijenosti opština mogu se realizovati samo javni radovi za osobe sa invaliditetom”, istakla je ona.

Prema poslednjim podacima, krajem februara, na evidenciji u Južnobačkom okrugu je bilo oko 38.000 nezaposlenih, što je oko 6% manje u odnosu na isti period prošle godine, rekla je Mačak i dodala da je u Novom Sadu oko 15.300 nezaposlenih, što je 8% manje u odnosu na 2018.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.