Podsticaji za MMS preduzeća

VIDEO K9: Malim i srednjim privrednicima prezentovani su aktuelni programi podrške i bespovratnih sredstava za razvoj i unapređenje preduzetništva u 2019. godini.

0
605

Aktuelni programi podrške i bespovratnih sredstava za razvoj i unapređenje preduzetništva za 2019. godinu predstavljeni su malim i srednjim privrednicima.

Na skupu je bilo reči i o tome koliko je sredstava izdvojeno za ove potrebe i na koji način će preduzetnici moći da dobiju ta sredstva.

“Danas ćemo prezentovati kreditne linije Razvojnog fonda Vojvodine. Naše kreditne linije su otvorene još 1. januara ove godine i nisu vremenski ograničene, traje određeni period, niko neće zakasniti da aplicira za njih, one su otvorene i traju dok traju dok se sredstva namenjena za njih ne utroše. Kreditne linije koje su namenjene pre svega privatnim licima i preduzetnicima o kojima ćemo danas ovde pričati su kreditne linije za dugoročne kredite za investiciona ulaganja, zatim kreditne linije za kredite za trajna obrtna sredstva, za kratkoročne kredite za obrtna sredstva i kreditna linija za razvoj turizma”, rekla je Jelena Trenkić iz sektora za kredite Razvojnog fonda Vojvodine.

Kreditna linija za razvoj turizma je, kako je rekla, beskamatna, s obzirom na to da Pokrajinski sekretarijat u celosti refundira uplaćenu kamatu i naknadu. Prema njenim rečima, sve kreditne linije Razvojnog fonda su veoma povoljne, kamatne stope se kreću od 1 do 3 posto na godišnjem nivou, a periodi otplate su i do sedam godina.

Iz Fonda za razvoj Republike Srbije biće izdvojena finansijska sredstva za podsticaj preduzetništva kroz razvojne projekte, ali i kroz start up kredite.

“Ove godine je najveće interesovanje bilo za start up kredite, oni se realizuju od 2016. godine, iako su pojedinačno manji iznosi bio je veliki broj zainteresovanih. Ove godine skoro podjednako postoji zainteresovanost i za start up kredite i za razvojne projekte, za koje je odvojeno 500 miliona bespovratnih sredstava a preostali deo su sredstva fonda za razvoj, tri milijarde, a za start up kredite je izdvojeno bespovratnih sredstava 200 miliona dinara, dakle, 500 miliona kreditnih sredstava u ovoj godini “, navela j eDževida Ninkov ispred Fond za razvoj Republike Srbije.

Ninkov je dodala da je najveći podsticaj za start up kredite milion i osamsto hiljada dinara, a za razvojne projekte 12 i po miliona dinara, kako za preduzetnike tako i za privredna društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.