Podrži izbor za samostalan život

VIDEO K9: U toku je akcija pod nazivom "Podrži izbor za samostalni život" Centra "Živeti uspravno", a usmerena je na prikupljanje sredstava za finansiranje pesonalnih asistenata.

0
197

Finansiranje usluga personalnih asistenata i ličnih pratilaca za sugrađne kojima su ove usluge potrebne, a od naredne godine konačno će imati direktnu budžetsku liniju zahvaljujući izmenama Odluke o socijalnoj zaštiti, koja će biti na dnevnom redu naredne sednice Skupštine Novog Sada.

U međuvremenu, dok grad ne prestane projektno da finasira ove usluge, Centru “Živeti uspravno” nedostaje skoro 3 miliona i 800 hiljada dinara kako bi pokrio troškove za ovu godinu.

“Ove godine je grad odobrio 5 miliona dinara preko konkursa socijalne zaštite i milion i sto, blizu milion i dvesta preko javnog rada. Nama u ovom trenutku da bismo pokrili sve troškove nedostaje tri miliona sedamsto dvadeset hiljada za ovu godinu s tim što će od te sume grad pokriti deo. Ne znam još uvek koliki zato što je još uvek u toku treći po redu konkurs te usluge za usluge socijalne zaštite koje sprovode udruženja”, rekla je Milica Mima Ružičić iz Centra Živeti uspravno.

Ono što će takođe nedostajati jeste 2.400.000 dinara za prva dva meseca u sledećoj godini, kazala je ona i dodala da iz tog razloga Centar sprovodi niz akcija prikupljanja ovih sredstava pod nazivom “Podrži izbor za samostalni život” .

“Sada imamo u sredu 27. novembra u 19 sati uveče u Galeriji Matice srpske će biti veče Francuske šansone, poezije i šansone. Ovaj Loren Prokopis će biti izvođač, a to se radi, odnosno organizujemo zajedno sa Galerijom, Francuskim institutom, udruženjem Šansona. Karte se mogu kupiti u Muzejskoj knjižari, Muzejskoj prodavnici Galerije Matice srpske. Biće još događaj sredinom decembra. Isto će u Galeriji Matice srpske verovatno biti. To ćemo najaviti kad dođe vreme”, navela je Ružičić.

Prema njenim rečima, dobra vest je da će važna odluka o socijalnoj zaštiti biti izmenjena na predstojećoj sednici Skupštine grada Novog Sada.

“Prema informacijama koje mi imamo sledeće godine će zajedno za personalnu asistenciju i ličnu pratnju biti izdvojeno 197 miliona dinara i predviđeno je da 30 ljudi ima personalnu asistenciju koja će se prvi put od kako ova usluga postoji u gradu sa namenske budžetske linije za usluge socijalne zaštite, ne projektno kao što je do sad”, kazala je Ružičić.

Ipak, tokom prva dva meseca od usvajanja odluke ona će jednim delom biti sprovedena i projektno, jer je potrebno vreme za sprovođenje određenih procedura pre njenog stupanja na snagu, objasnila je Ružičić.

Ona je istakla da je usluga personalne asistencije neophodna zajednici i u nju je potrebno ulagati makar da je potrebna samo jednoj osobi. Iz tog razloga, kako je kazala, ne treba je povezivati sa aspektom humanitarnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.