Podrška žrtvama seksualnog nasilja

VIDEO K9: U Novom Sadu je juče najavljen početak projekta "Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini" koji se realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

0
38

Na konferenciji u Novom Sadu juče je najavljen početak projekta “Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini”, koji je finansiran sredstvima Evropske unije, a usmeren je na unapređenje kvaliteta i dostupnosti specijalizovane usluge podrške žrtvama seksualnog nasilja, kao i koordinisanog i sveobuhvatnog institucionalnog odgovora na ovaj oblik nasilja prema ženama.

Plamena Halačeva, zamenica ambasadora EU u Srbiji, je istakla da specijalizovanu podršku osobama koje su preživele nasilje u najvećoj meri pruža nevladin sektor te je zato veoma značajna podrška Delegacije Evropske unije u Srbiji nevladinim organizacijama, udruženjima i pokretima širom naše zemlje, kako bi ona mogla delovati na lokalu.

Specijalizovane usluge podrške za žene žrtve seksualnog nasilja u Vojvodini se pružaju od 2016. Ove usluge su trenutno dostupne u okviru četiri Centra za žrtve seksualnog nasilja, u opštim bolnicama u Kikindi, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, kao i Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu. Njihovo uspostavljanje predviđeno je Istanbulskom konvencijom koju je Srbija ratifikovala 2013. godine, a omogućavaju ženama i devojčicama da prevaziđu traumu doživljenog iskustva seksualnog nasilja i nastave život bez nasilja.

Samo u protekloj godini u centrima za žrtve seksualnog nasilja evidentirano je 47 slučajeva seksualnog nasilja prema ženama i devojčicama, od kojih su njih četrnaest mlađe od 15 godina, pružene su 423 usluge psihosocijalne i psihološke podrške i 132 usluge zdravstvenog zbrinjavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.