Podrška u realizaciji IPA projekta

VIDEO K9: Učešće lokalnih samouprava u prekograničnim IPA projektima jedna je od tema koju su danas razmatrali članovi Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine.

0
15

Na 6. po redu sednici Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine razgovorano je o dosadašnjem toku evrointegracija Srbije i uspesima Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i o planovima za narednih 4 – 5 godina.

Jedna od važnih tema je i učešće lokalnih samouprava u prekograničnim IPA projektima.

Učešće lokalnih samouprava u ovim projektima Evropska unija finansira sa 85% sredstava, a Pokrajina im je sa oko 200 miliona dinara u poslednje četiri godine pomogla da obezbede i preostalih 15%.

Regioni i lokalne zajednice igraju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija, jer iskustva novih zemalja članica ukazuju da je implementacija više od dve trećine evropskog zakonodavstva vezana za srednji i lokali nivo, pa je potrebno aktivnije uključivanje u proces evronitegracija 45 lokalnih samouprava u Vojvoidni, kao i same pokrajine, rekao je direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

“Pokrajinski Fond „Evropski poslovi“ trenutno privodi kraju analizu pristiglih sredstava u budžetkom periodu od 2014. do 2020. kroz prekogranične, tansnacionalne i ostale programe u kojima su subjeti sa prostora APV aktivno učetvovali, a taj pregled, koji će biti gotov za nešto više od mesec dana, pokazaće šta je sve Fond realizovao, šta je propustio da realizuje, na koje se sve resore u ovom sedmogodišnjem periodu oslanjao, kao i da li su oni i dalje prisutni i šta je moguće sa njima uraditi i u narednom periodu”, rekao je Aleksandar Simurdić, direktor fonda “Evropski poslovi”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.