Podrška stočarima za opremanje farmi

VIDEO K9: Za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini pokrajina je ove godine, kroz konkurs koji je realizovan danas, izdvojila više od 98 miliona dinara.

0
14

Stočarima iz Vojvodine uručeni su ugovori o dodeli ukupno 98,2 miliona dinara bespovratnih sredstava za opremanje farmi širom Pokrajine.

Ugovore su dobila 104  korisnika, koja će za odobrene investicije uložiti nešto više od 70 miliona dinara sopstvenog novca.

„Za opremanje stočarskih farmi ove godine smo imali budžet od 110 miliona dinara, znatno više nego prethodne godine, kada smo na raspolaganju imali 90 miliona dinara“, kazao je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, i dodao da su za podsticaje aplicirala 123 korisnika, da su odobrene 104 validne prijave nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, a da 19 nije ispunilo propisane uslove.

Božić je naglasio da će resorni sekretarijat i naredne godine nastaviti sa ovom podrškom poljoprivrednim gazdinstvima u Vojvodini. O je dodao da će stočarstvo u Pokrajini imati podršku i kroz druge konkursne linije, te pozvao poljoprivrednike da apliciraju za podsticaje tog sekretarijata.

Na ovogodišnjem konkursu gazdinstva su dobila bespovratna sredstva za sufinansirenje opremanja farmi – govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih, zatim za nabavku opreme za mužu, za hlađenje i skladištenje mleka, za izđubravanje, te za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu.

Jedan od korisnika podsticaja je David Mužlai iz Bačkog Gradišta, koji ima farmu sa preko dve stotine krava i bavi se proizvodnjom mleka. Mužlai je dobio novac za kupovinu tifona za navodnjavanje. On je kazao da je za proizvodnju mleka u ekstra klasi pre svega potrebna dobra i kabasta hrana, te da je zbog toga ova investicija važna za njegovo gazdinstvo. On je istakao da redovno koristi podsticaje koje Pokrajina daje poljoprivrednicima, te da je ta podrška značajna za unapređenje rada i  proizvodnje.

Dragana Kijački, iz Krušedol Sela u opština Irig, dobila je sredstva za nabavku transportera hrane za svinje. Kako je istakla, njena porodica se bavi uzgojem svinja i goveda, i redovno prati konkurse i aplicira za sredstva iz Pokrajine, koja su uvek dobrodošla za unapređenje njihovog gazdinstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.