Podrška službama za kontrolu obradivog zemljišta

VIDEO K9: Ugovori predstavnicima poljoprivrednih stručnih službi iz Vojvodine i novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji su dobili sredstva za sprovođenje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta dodeljeni su u petak u zgradi Pokrajinske vlade.

0
50

Kontrola plodnosti obradivog zemljišta su važan korak u primeni adekvatnih agrotehničkih i meliorativnoh mera za uspešno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Određivanje osnovnih parametara plodnosti zemljišta vrše ovlašćene organizacije koje je u Vojvodini sekretarijat  za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podržao ove godine sa 10 miliona dinara. Cilj ovih ugovora je da se poljoprivrednicima omogući besplatno sprovođenje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta, odnosno kontrole njegovog kvaliteta, rekla je pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu te podsetila da je poslednjim rebalansom pokrajinskog budžeta opredeljeno dodatnih 35 miliona dinara za unapređenje savetodavnog rada stručnih službi u Vojvodini, od čega je 20 miliona dinara usmereno za savetodavstvo, a 15 miliona dinara za edukacije i nabavku neophodne opreme za rad službi.

Ilić je pozvala poljoprivrednike da iskoriste usluge stručnih poljoprivrednih službi i urade analize zemljišta na svojim parcelama, jer je to mogućnost da unaprede poljoprivrednu proizvodnju. Ugovori ukupne vrednosti od 10 miliona dinara uručeni su predstavnicima 12 poljoprivrednih stručnih službi iz Vojvodine i novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji su sredstva dobili na osnovu javnog poziva resornog sekretarijata.

Češljar je ukazao da je poljoprivrednik koji daje uzorak zemljišta u obavezi da predoči i plan setve za naredne 4 godine, a nakon ovih besplatnih analiza dobija preporuke o načinu đubrenja zemljište kako bi ostvario prinose koje želi. On je naveo i da se kvalitet obradivog zemljišta u Vojvodini menja, ne toliko zbog suše, koliko zbog navodnjavanja bez stajnjaka.

Podsticajna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu dodeljena su stručnim poljoprivrednim službama u Novom Sadu, Vršcu, Bačkoj Topoli, Rumi, Somboru, Pančevu, Senti, Subotici, Vrbasu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, koje su nadležne za teritorije koje su im raspoređene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.