Podrška Romskoj zajednici

VIDEO K9: U Novom Sadu je danas održana uvodna konferencija projekta „Novi Sad za jednakost devojaka i devojčica romske nacionalnosti“

0
26

Podsticanje aktivnosti lokalne zajednice, usmerenih ka romskom stanovništvu radi sprečavanja diskriminacije, sa posebnim fokusom na devojčice, devojke i žene, cilj je projekta „Novi Sad za jednakost devojaka i devojčica romske nacionalnosti“, koji partnrski realizuju Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu i Centar za proizvodnju znanja i veština.

“Današnja konferencija ima za cilj uspostavljanje povoljnog lokalnog konteksta za realizaciju Projekta kroz povećanje vidljivosti projektnih aktivnosti i uključivanje relevantnih zainteresovanih grupa. Ovo je lep primer saradnje Grada, gradskih institucija, ustanova i organizacija civilnog društva na rešavanju zajedničkih problema gde svako u svom domenu delovanja može da doprinese zajedničkom cilju”, izjavila je Ljiljana Koković, pomoćnica gradonačelnika.

Projekat se odvija u četiri komponente, koje predstavljaju nastavak već započete intersektorske saradnje tokom prethodne tri godine. Prva su mere podrške romskim porodicama predškolske dece na terenu u naseljima Veliki rit i Adice, radi uključivanja dece u predškolski sistem na ranijem uzrastu, a druga koordinacija i podrška radu školskih timova za prevenciju osipanja u devet novosadskih osnovnih škola u primeni mera prevencije osipanja.

“Treća komponenta projekra je preventivni edukativni i individualni savetodavni rad za devojčice i devojke romske nacionalnosti o partnerskom i porodičnom nasilju, ranim ugovorenim brakovima i, po potrebi, individualni savetodavni rad. Četvrta je edukacija medija i Novosadske intersektorske mreže za decu o problemima porodičnog i partnerskog nasilja, uključujući problem ranih ugovorenih brakova u romskoj populaciji, uz medijsku kampanju u javnosti”, navela je Vesna Cvjetanović ispred Centra za proizvodnju znanja i veština.

Statistika pokazuje da svega 15% devojčica romske nacionalnosti nastavljaju dalje školovanje i upisuju srednje škole, istakla je predsednica Odbora za obrazovanje romske nacionalne manjine.

Projekat u vrednosti oko 63.800 evra, koji traje devet meseci, finansira Evropska Unija u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.