Podrška romskoj deci u obrazovanju

VIDEO K9: Prezentacija rezultata 6 lokalnih malih projekata na teritoriji Srbije, koji se odnose na rešavanje problema obrazovanja marginalizovane romske dece na nivou njihovih lokalnih zajednica, održana je u petak u Novom Sadu, u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije.

0
72

„Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“ je projekat Ekumenske humanitarne organizacije koji ima za cilj osnaživanje romskih Udruženja građana za pokretanje lokalnih inicijativa koje odgovaraju na socijalne, obrazovne, kulturne i ostale potrebe romske zajednice.

Inicijative doprinose unapređenju položaja romske zajednice na lokalnom nivou kroz sprovođenje malih lokalnih projekata, a šest takvih koji se tiču obrazvanja romske dece predstavljeno je u petak u Novom Sadu.

Kako bi sprečili izostanke romske dece iz škole, projektima su osmišljeni turorski programi i podrška kroz razne radionice i za roditelje i za decu. Problem izostanaka iz škole često je vezan i za materijalno stanje roditelja koji često nemaju novca da deci obezbede školski pribor, odeću i obuću, prevoz, kao ni užinu, a ove stavke nisu obezbeđene za romsku decu u svim opštinama.

Jedan od projekata koji je sproveden u Bačkom Gradištu, odnosio se na podršku deci pri učenju, kako bi bila motivisana za nastavak obrazovanja nakon osnovne škole.

Ovakvi i slični vidovi programa su neophodni, dodala je Đin, jer samo pomoću njih romska zajednica može da se izvuče iz kruga siromaštva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.