Podrška osobama sa autizmom

VIDEO K9: Osobe sa autizmom su drugačije i, iako u većoj ili manjoj meri ne prihvataju svoju okolinu, obaveza zajednice je da prihvati njih i da im pomogne, smatraju u Društvu za podršku osobama sa autizmom.

0
101

 

Iako dugo istraživan, uzrok pojave autizma i dalje je nepoznanica za stručnjake, a problemi u komunikaciji i uspostavljanju društvenih odnosa primetni su kod dece u njihovoj trećoj godini.

Karakterišu ih specifični ponavljajući i stereotipni modeli ponašanja, interesovanja i aktivnosti.

“Autizam je, prvo ono što želim naglasiti, to je jedno stanje. Važno je da o autizmu ne govorimo da je to bolest. To jeste jedan poremećaj i ono što je specifično je da sem nekako u tri oblasti razvoja pojavljuju poteškoće kod dece iz spektra autizma i samo ime se sada koristi, spektar autizma koji je vrlo, vrlo širok”, istakla je r Otilija Velišek – Braško, pedagog.

Pojedine osobe sa autizmom imaju velikih poteškoća u svim oblastima razvoja, dok su neke drugačije samo u pojedinim domenima, bilo komunikacije, bilo u razumevanju socijalnih pravila ili kognitivnog razvoja, odnosno apstraktnog mišljenja. Zbog toga je često i lekarima teško da procene da li se radi o autizmu, naročito u ranom razvoju deteta.

“Kod mog sina primetila sam već u nekom ranom uzrastu, jer sam slučajno u novinama pročitala članak o autizmu, dete nije ni progovarali, igralo se na jedan veoma čudan način. Onda kažem, ovo je moj sin. Međutim, kad god bih odlazila kod lekara na neke preglede, konsultacije, govorili su, ne, ne, ne, on je samo lenj, a govor mu se uopšte nije pojavljivao. Tako da smo mi lutali četiri godine, da bi tek u njegovoj šestoj godini ipak dijagnostikovan autizam. Na žalost, izgubili smo te četiri godine lutajući, da se ranije otkrilo, mogli smo ranije da krenemo da radimo s njim, onda bi bilo nekako lakše”, ispričala je Marija Maksić iz Društva za podršku osobama sa autizmom.

Za razliku od ranijih decenija, poslednjih godina inkluzija prožima brojne sfere društva koje omogućavaju osobama sa lakšim oblikom autizma relativno uspešnu socijalizaciju i prihvaćenost u društvu.

Brojni su i oblici terapija, naročito sa životinjama, razvijenih boljim razumevanjem ovog stanja koje pomažu poboljšanju ponašanja osoba sa autizmom da uspostave kontakt sa svetom iz kojeg su isključeni.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.