Podrška očuvanju kulturnog nasleđa

VIDEO K9: Za očuvanje kulturnog nasleđa u Vojvodini, za 167 projekata, Pokrajina je u ovoj godini izdvojila 52 miliona dinara.

0
57

U Arhivu Vojvodine danas su uručni ugovori korisnicima sredstava koji su učestvovali na konkursu za finansiranje – sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u 2022. godini.

Pokrajina je ove godine podržala 167 projekata u ukupnom iznosu od 52 miliona dinara, a sredstva za sva tri konkursa u odnosu na pre dve godine su utrostručena, odnosno veća za 36,5 miliona dinara, istakla je ovom prilikom pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević.

Brojne su teme koje su se našle u 167 projekata, dodala je sekretarka, neke od njih se bave edukacijom, promovisanjem, podizanjem znanja o vrednovanju i značaju kulturnog nasleđa kroz proces obrazovanja i vaspitanja mladih, koji treba da sačuvaju identitete zajednica koje žive na ovim prostorima.

Među projektima koje su podržani su i oni koji se odnose na protivpožarnu zaštitu depoa u Istorijskom arhivu u Beloj Crkvi, izgradnu arheološkog depoa u Vršcu, unapređenje umetničkog stvaralaštva fonda Galerije „Sava Šumanović“ u Šidu, zatim projekat Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod nazivom „Virtualno putovanje Novim Sadom“ i brojni drugi.

Pokrajinska sekretarka za kulturu je navela da je i podrška za nabavku knjiga, drugih publikacija i elektronskih knjiga za javne opštinske i gradske biblioteke u AP Vojvodini veoma važna i zato je pružena za 40 biblioteka. Istakla je i da je podržan projekat u Opštini Pećinci, koji se odnosi na arheološka istraživanja poslednje prestonice Brankovića u Kupiniku te dodala da biti nastavljeni i radovi na arheološkom parku u Čurugu.

Prema njenim rečima, sjajni su i projekti koji se odnose na obeležavanje značajnih jubileja i godišnjica za Srbiju i Vojvodinu, kao što je 100 godina od početka doseljenja do zvaničnog nastanka sela Banatsko Karađorđevo, zatim 30. jubilarni Festival dinarskih Srba u Bačkoj Topoli, u Vrbasu će biti organizovan Svetski festival sviranja na tradicionalnim intrumentima, a u Vrdniku će biti obeležene dve decenije Vidovdanskog sabora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.