Podrška NUNS-a Kanalu 9

VIDEO K9: Na alarmantno stanje u kojem se nalaze mediji u Srbiji, naročito oni koji žele da imaju objektivan stav prema vlasima, godinama unazad ukazuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, rekao je potrpredsednik NUNS-a Željko Bodrožić, dodavši da je slučaj Kanala 9 finale politike koju država sprovodi nad medijima.

0
551

“Gest Maje Pavlović zabrinjava. On, na žalost, nije prvi i, na žalost, možemo da očekujemo još takvih primera, ako se ovakva situacija nastavi. Ovo je trenutak da se okupimo i zajednički pokušamo nešto da uradimo za spas slobodnih medija u ovoj zemlji”, naveo je Bodrožić.

Saplitanjem, ne samo na ovaj način, medija i novinara koji žele da misle na drugačiji način, vlast pokazuje joj nije stalo do slobodnih medija, bio je oštar u svojim ocenama Bodrožić.

“Ovde su na delu suptilni poreski pritisci, ovakvi pritisci preko REM-a ili drugih nezavisnih institucija, koji dovode ljude u tako očajno stanje da stupaju u štrajk glađu. Ja se nadam da ćemo ovaj problem barem rešiti, u naredna 24 sata, tako da Maja odustane od ove radikalne vrste protesta i da se K9 vrati u etar, a da u najbržem mogućem roku država, pod našim pritiskom, a nadam se i pod pritiskom međunarodne zajednice, reši ono što mora da reši, a to je svoja dugovanja prema pravnim licima koja imaju medije u svom sastavu i da se u najbržem mogućem roku nešto popravi”, kazao je Bodrožić.

Iako Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije u oblasti medijskih sloboda ne govori u superlativima, ti izveštaji nisu ni onakvi kakve očekuju nezavisna novinarska i medijska udruženja, što govori da Evropska unija, prema rečima Bodrožića, “gleda kroz prste” ovoj vlasti u očekivanju da ona reši probleme poput, na primer, Kosova na za njjih očekivani način.

“Ali dok ona to reši, mi ćemo svi skapati od gladi, ili ćemo poludeti i ja ne znam kakva Evropska unija bi primila takvu zemlju u svoj sastav. Kažem, njihovi izveštaji i dalje se friziraju. Oni ne mogu da izbegnu to da konstatuju veliki broj kršenja prava na slobodno izražavanje, ali istovremeno pokušavaju da to na neki način minimiziraju tako što i dalje neće zavrtati ruku ovakvooj vlasti, a ona izgleda samo na takav pritisak i reaguje. Mislim da se neke stvari možda i menjaju u Evropskoj uniji, odnosno u međunarosnoj zajednici i da oni uviđaju da je to što su dopustili da se ivde radi prevelika cena za ono što oni žele da postignu”, rekao je potpredsednik NUNS-a.

Podsetimo, nakon što je preduzeće Emisiona tehnika i veze u petak, 18. maj, posle 20 godina postojanja, zbog duga ugasilo signal Kanala 9, direktorka te televizije, Maja Pavlović, juče je započela štrajk glađu, smatrajući da država Kanalu 9, po raznim osnovama, duguje 10 puta više novca od iznosa zbog kojeg je ostala bez signala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.