Podrška Novosađana donaciji organa

VIDEO K9: Veliki broj sportista, glumaca, muzičara i drugih javnih ličnosti našeg grada podržali su promociju programa transplantacije i donacije organa. Skup je u okviru humanitarne akcije održan u centru grada povodom Svetskog dana bubrega.

540

Akciji “Budi donor, postani heroj” priključilo se više 20 sportskih klubova i 30 nevladinih organizacija, kao i mnogi studenti, lekari, novinari, volenteri Crvenog krsta, moto klubovi, transplantirani pacijenti.

Podršku programu transplantacije i donacije organa dali su muzičari iz grupa Lav hantersi i Ateist rep, novinarka Jelena Bačić Alimpić, Daško i Mlađa, sportisti Nenad Pagonis i Goran Bajšanski i drugi, koji su poslali zajedničku poruku da samo solidarnošću građana jednih prema drugima, možemo da spasemo ljudske živote i pomognemo onima kojima je ttransplantacija organa predstavlja jedini spas.

Jedan od prvih koraka razvoja transplantacione medicine jeste upravo formiranje pozitivnog stava među građanima i informisanje u toj oblasti medicine, kako bi bile otklonjene sve nejasnoće i zablude, istakla je kordinatorka projekta “Budi donor, postani heroj”.

Podsetivši da je to jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana, ona je navela statističke podatke prema kojima u Srbiji samo deset odsto ljudi koji su na listama za čekanje doživi da dobiju novi organ.

Alargićeva je napomenula da se kod nas svakih 18 minuta jedna osoba stavi na tu listu čekanja, da na svakih 11 minuta umre jedna osoba koja je bila na listi čekanja za organe i dodala da je 20 puta veća verovatnoća da jednoj osobi zatreba novi organ nego da će biti potencijalni donor.

Akciju “Budi donor, postani heroj” pokrenuli su Udruženje transplantiranih pacijenata Vojvodine “Pan Transplant” i Udruženje roditelja čija su deca transplantirana “Transplant heroji”.

Prema najavama organizatora, iz Novog Sada kreće “Karavan zdravlja”, čiji će učesnici biti u deset gradova širom Srbije i tu humanitarnu akciju završiti 15. oktobra na Svetski dan donacije organa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.