Podrška mladima na selu

VIDEO K9: Ove godine Pokrajina je po prvi put izdvojila sredstva za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji Vojvodine. Konkurs je izazvao ogromno interesovanje mladih poljoprivrednika, a korisnici koji su ostvarili prava na sredstva na osnovu konkursa, danas su dobili ugovore.

0
924

Cilj konkursa jeste podrška novim generacijama mladih poljoprivrednika da započnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i demografska obnova sela Vojvodine.

“Ukupno je opredeljeno 100 miliona dinara za ovaj konkurs i moram da napomenem da Pokrajinski sekretarijat je pre svega podržao dalje unapređenje i razvoj primarne biljne, stočarske poljoprivredne proizvodnje, ali isto tako i prerada mesa, mleka, voća, povrća i grožđa. Takođe, dozvolite mi da napomenem da su pravo učešća na ovom konkursu imali mladi između 18 i 40 godina i svi oni koji su registrovali poljoprivredno gazdinstvo posle 1.1.2016. godine, ali isto tako omogućeno je onima koji nemaju poljoprivredno gazdinstvo da to učine”, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

S mladim poljoprivrednicima danas je potpisano 94 ugovora. Minimalan iznos dodeljenih sredstava po ugovoru je 500.000 dinara, a maksimalan iznos je 1.200.000 dinara.

“Ukupna vrednost predviđenih investicija je oko 165 miliona dinara, učešće Pokrajisnkog sekretarijata je kao što sam rekao 100 miliona dinara i moram da napomenem da je najveće interesovanje bilo za dalji razvoj i unapređenje biljne poljoprivredne proizvodnje. Ukupno imamo oko 115 miliona dinara investicije u biljnu proizvodnju i moram da napomenem da ćemo potpisati 63 ugovora po tom osnovu. Kada govorimo o stočarskoj proizvodnji, potpisaćemo 28 ugovora, ukupna vrednost je oko 44,5 miliona dinara predviđenih investicija u ovu oblast. Kada govorimo o preradi mesa, mleka, voća, povrća i grožđa, potpisaćemo danas 3 ugovora”, precizirao je Radojević.

Od 94 mlada poljoprivrednika, 44 su žene, 44 je mlađih od 25 godina, a 24 su fakultetski obrazovani. Kroz realizaciju ovog konkursa Vojvodina je dobila i 35 novih poljoprivrednih gazdinstava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.