Podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima

VIDEO K9: Svaka subvencija je dobrodošla malim poljoprivrednim proizvođačima, naročito onima koji su sami uložili velika sredstva u inovativne vrste proizvodnje.

0
36

Organska proizvodnja podrazumeva strogo kontrolisane uslove i iziskuje značajna sredstva, a s obzirom na visoku cenu organskih proizvoda, velika su ulaganja i u plasman organskih proizvoda.

Subvencije proizvođačima organskih proizvoda Grad nudi kroz Program razvoja organske proizvodnje u kojem je od početka i gazdinstvo Sanje Kuzmanović na čenejskom salašu koja ima preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća, koje je danas posetio gradonačelnik Novog Sada.

Nadam se da je kontinuirana podrška Grada, jednim delom, doprinela da Sanja, sa svojom porodicom, ostane da živi na Čeneju, na salašu, bavi se poljoprivredom i unapređuje svoje poslovanje iz godine u godinu.

Đurić je podsetio da je Grad Novi Sad 2021. godine počeo sa dodelom bespovratnih subvencija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu voća i povrća i izgradnju vizuelnog identiteta.

Cilj je bio da pomognemo malim poljoprivrednim gazdinstvima da na tržište izađu, ne sa primarnim poljoprivrednim proizvodima, nego sa prerađenim proizvodima, jer  ti proizvodi na tržištu imaju veću cenu i doprinose jačanju malih proizvođača i povećanju prihoda. Lepo je čuti da je upravo taj konkurs podstakao Sanju da registruje Preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća. Čestitam Sanji na svemu onome što radi, na dobijenim subvencijama i pozivam Novosađane da slede njen primer – rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Na ovom poljoprivrednom gazdinstvu su objekat za preradu izgradili sopstvenim sredstvima. Od grada dobili subvencije za nabavku semena i sertifikaciju organske proizvodnje, a 2021. i 2022. godine i sredstva za pomoć u nabavci opreme i za izgradnju vizuelnog identiteta čime sje steklo uslove da  izađe na tržište sa raznovrsnim prerađenim proizvodima.

Tokom dve godine, ukupno su iz budžeta Grada za ovu meru izdvojena 22 miliona dinara, a subvenciju je dobilo 15 malih poljoprivrednih proizvođača. U budžetu za 2023. Grad izdvaja devet miliona dinara za tu namenu, a konkurs će biti raspisan u drugoj polovini godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.