Podrška kulturi i umetnosti

VIDEO K9: Ukidanjem vanrednog stanja stiču se uslovi da Uprava za kulturu Grada Novog Sada pojača aktivnosti na ublažavanju posledica krize izazvane pandemijom COVID-19 u oblasti kulture i umetnosti.

12

Iz Gradske uprave za kulturu saopšteno je da će ova uprava ubrzati radnje i aktivnosti na sprovođenju javnih konkursa, uz obaveznu komunikaciju sa predlagačima projekata u vezi sa eventualnim promenama termina i načina realizacije predloženih projekata.

Nakon izbijanja epidemije bila je onemogućena normalna realizacija na četiri aktuelna konkursa: Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi u oblasti savremenog stvaralaštva, potom u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa, Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture i umetnosti koji su podržani kroz međunarodne fondove u 2020. godini i Javni konkurs za izbor projekata u oblasti književnosti (stvaralaštvo i prevodilaštvo) i izdavaštva u 2020. godini.

S obzirom da se okolnosti polako normalizuju, Uprava za kulturu će, kako je navela, pojačati angažman da planirane projektne aktivnosti u oblasti kulture budu sprovedene na najefikasniji način.

Gradska uprava za kulturu nastaviće redovno da vrši uplatu socijalnih doprinosa za lica koja samostalno obavljaju umetničku i drugu delatnost u oblasti kulture reprezentativnim udruženjima.

Isplata za prvi kvartal ove godine, realizovana je u zakonom predviđenom terminu, dok se uplata doprinosa za drugi kvartal planira i biće sprovedena u zakonom predviđenom roku.

Za korisnike iz oblasti kulture, prilikom naplate zakupa poslovnih, kancelarijskih, galerijskih i programskih prostora, za period vanrednog stanja, biće primenjena ista pravila kao i kod drugih zakupaca kod Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravno poslove, a na osnovu paketa mera podrške koje je usvojio Grad Novi Sad.

Imajući u vidu osetljivost i značaj oblasti kulture u Novom Sadu, kao i činjenicu da je Novi Sad zvanično Evropska prestonica kulture za sledeću godinu, Gradska uprava za kulturu nastojaće da kroz različite modele omogući kvalitetan angažman kulturnih radnika, kao i realizaciju njihovih programa, stoji u saopštenju ove gradske uprave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.