Podrška krajiškim udruženjima u Vojvodini

VIDEO K9: Uloga krajiških udruženja na očuvanju srpske tradicije i kulture i širenju duha zajedništva veoma je značajna u Vojvodini, rečeno je sinoć na Skupštini Saveza krajiških udruženja u Novom Sadu.

0
20

Za Srbe je najvažnije da se povezuju i da neguju duh zajedništva u čemu značajnu ulogu imaju krajiška udruženja koja su aktivna na polju očuvanja i negovanja srpske tradicije i kulture, istaknuto je sinoć na Skupštini Saveza krajiških udruženja održanoj u Novom Sadu.

„Krajiška udruženja u Vojvodini predstavljaju jednu vrstu mosta sa onim krajevima, posebno u Republici Srpskoj i BiH, gde Pokrajinska vlada ima veoma aktivno učešće preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu. Veliki broj Krajišnika se integrisao u društvo, ali su emocijama i uspomenama ostali vezani za svoj kraj, a tamo poseduju i imovinu, i zato je dužnost Pokrajinske vlade da ih podržava, i da im pomaže u ostvarivanju svih prava koja im pripadaju“, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada, naveo je Mirović, daje veliku podršku aktivnostima svih krajiških udruženja i nastaviće da pomaže njihov rad.

Savez krajiških udruženja osnovan je, prema rečima predsednice Saveza Ranke Srdić Milić, sa ciljem očuvanja običaja, kulture, tradicije, nasleđa i identiteta srpskog naroda i danas ima ukupno 22 udruženja članica.

Uputivši zahvalnost Pokrajinskoj vladi na podršci radu i aktivnostima Saveza, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naglasio je da ova organizacija na najbolji način predstavlja zavičaj iz kog Krajišnici dolaze i da je aktivno uključena u razvoj zajednice u kojoj žive, doprinoseći na taj način podsticanju saradnje Republike Srpske i Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.