Podrška Institutu za ratarstvo i povrtarstvo

VIDEO K9: Poseta ministra Mladena Šarića Institutu za ratarstvo i povrtarstvo trebalo bi da olakša i unapredi poslovanje u državi ove renomirane naučne institucije koja naredne godine slavi 80 godina postojanja.

0
1234

Na radnom sastanku u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, u proširenom sastavu republičkog i pokrajnskog ministra i sekretara za nauku, kao i predstavnika Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada i domaćina sa Instituta, govorilo se o više tema, koje su suštinski bitne za razvoj i budućnost poljoprivrede u našoj zemlji, napredak Instituta, njegovo povezivanje i saradnja sa fakultetima i drugim institucijama.

Država će pomoći Institutu kao i Poljoprivrednom fakultetu da dobiju na korišćenje državno zemljište, istakao je ministar Šarčević.

“Tako da bi ove dve institucije sa blizu 1.000 zaposlenih, sa ogromnim potencijalom naučnih radnika imale bi skoro 2.000 hektara radne površine na duži period zakupa, da ne bi ljudi imali dileme oko svog razvoja i svega. Lično, ja zastupam tezu da je razvoj ovakvih institucija bitan i da je on nama i brend i izvozni proizvod”, naveo je ministar.

Šarčević je istakao da zaposleni naučni radnici moraju biti relaksirani kada su uslovi rada u pitanju, a država je tu da to na najbolji način podstakne. Zbog svih priznanja i predstojeće godišnjice, on je najavio da će Institut iduće godine dobiti status posebnosti, odnosno da će biti institucija od posebnog nacionalnog značaja.

“Razgovarali smo na teme kojima se bavi Institut, znači o proizvodnji semena, o projektima i saradnji sa resornim ministarstvom, saradnji sa institutima, poljoprivrednim fakultetima. Prezentovali smo naš rad i samim tim smo dali uvid ministru u naše prespektive i naš budući razvoj”, rekao je dr Jan Turan, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Ovo je već 12 poseta Šarčevića Novom Sadu, što samo govori da je prepoznao potencijal Novog Sada i Vojvodine kada su u pitanju nauka i tehnološki razvoj, jer oni su prepoznatljivi i na tržištu, rekao je pokrajinski sekretar Zoran Milošević

“Nalazimo se upravo na mestu koje je tržišno prepoznatljivo po primenjenim istrživanjima, i naravno na mestu koje svoju budućnost gradi tako što će kroz tržišta ovde u regionu i svetu stvarati tu komparativnu prednost u odnosu na druge”, dodao je Milošević.

 

“To je jedna poruka koja nas ohrabruje u smislu da u narednom periodu treba zajednički da radimo na jačanju semenske proizvodnje i jačanju poljoprivredne proizvodnje uopšte i poruka koja nas obavezuje da zajednički iskoristimo sve potencijale koje imamo kada je u pitanju Poljoprivredni fakultet i Institut za ratarstvo”, rekao je dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta.

Na današnjem radnom sastanku naučnika i resornih državnih organa otvorena su pitanja i semenske proizvodnje, a najvažniji zaključak sastanka jeste podrška države razvoju agrara koji je u Vojvodini osnovna delatnost i institucionalno na vrlo visokom naučnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.