Podrška grada Horu Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”

VIDEO K9: Među horovima iz brojnih zemalja, iz celog sveta, na prestižnom muzičkom takmičenju u Firenci, prvo mesto osvojili su naši Novosađani iz Jovine gimnazije. Svoj uspeh proslavili su na trgu u Veneciji, gde su, kako kažu, spontano zapevali i izazvali opšte oduševljenje prolaznika. A danas su, osim svetskih priznanja, za svoj rad i zalaganje dobili pohvalu, ali i obećanu podršku grada.

474

Hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji mešovitih horova mlađih od 21 godine i nagradu za najlepši scenski izgled na II Internacionalnom festivalu za mlade horove i orkestre održanom u italijanskom gradu Firenci u martu ove godine, i zvanično je podržan i pohvaljen od strane grada.

“Ovaj hor nas iz godine u godinu raduje brojnim uspesima, prvim nagradama i zlatnim medaljama, a poslednja je ova osvojena u Firenci u izuzetno velikoj konkurenciji. Radi se o vrlo značajnom međunarodnom festivalu. Gradska uprava za kulturu će u narednom periodu obratiti još veću pažnju na rad ovog hora i imamo ozbiljne planove za isti”, rekao je Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu.

On je istakao da grad ima u planu i osnivanje Gradskog hora, gde će ovi mladi ljudi biti dobrodošli. Do tada, grad će im biti na raspolaganju kako logistički, tako i finansijski, jer, kako je Vučenović istakao, Novi Sad podržava sve ono što je kvalitetno i što ima veliki potencijal u oblasti kulture.

Prema rečima dirigenta hora Jovana Travice, samo učešće na takmičenju, kao i osvojena nagrada im svima mnogo znači u budućem radu.

“To je nama izuzetno važno. Mi i izlazimo na ta inostrana takmičenja da bi se poredili sa drugim horovima, da bismo videli gde smo u odnosu na druge horove iz inostranstva i zato nam je jako bitno što smo uopšte uzeli učešće, a pogotovo što smo uspeli da izborimo i prvo mesto na tom festivalu”, naveo je Travica.

Hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ broji 150 članova koji imaju probe tri puta nedeljno. Početkom maja im, kako kažu, predstoji Republičko takmičenje horova koje se već 13 godina tradicionalno održava u njihovoj gimnaziji, a na kojem su već 12 puta osvajali prvo mesto za najbolji hor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.