Podrška EU u borbi protiv korupcije

VIDEO K9: U Novom Sadu je počeo dvodnevno skup u okviru projekta pod nazivom "Prevencija i borba protiv korupcije". Skupu prisustvuju predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, kao i javnih i privatnih preduzeća iz Novog Sada i Vojvodine. Projekat finansira Evropska unija u cilju pružanja podrške Srbiji, kako je rečeno, na unapređenju pravosuđa i vladavine prava.

0
325

Dobra veza između lokalnih samouprava, državnih organa i organizacija civilnog društva važna je u borbi protiv korupcije, a Srbija je u ovoj oblasti napravila veliki iskorak donošenjem Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Ovo je u uvodnom obraćanju istakao Roman Prah, vođa projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”.

“Mehanizam koji možda izgleda na prvi pogled jeko jednostavan je koordinacija i saradnja svih potrebnih institucija i pojedinaca pogotovo u sprečavanju same korupcije, jer današnji skup više se bavi sa mehanizmima sprečavanja, a kad govorimo o mehanizmima govorimo o koordinaciji i saradnji te dve institucije u smislu inplemetacije aktivnosti koje su predviđene sa akcionim planom nacionalne strategije u borbi protiv korupcije Republike Srbije”, rekao je Prah.

Primećeno je, međutim, da se mogućnosti za saradnju i koordinaciju između lokalnih samouprava i nevladinih organizacija za sada nedovoljno koriste.

“Razlozi za to su razni, opštine nisu uvek otvorene i ne objavljuju u dovoljnoj meri podatke o svom radu, ali postoji i šansa da se nešto i sa tim i uradi, naročito u kontekstu obaveze svih lokalnih samouprava, da izrade antikorupcijske planove gde postoji mnogo šansi da se i nevladine organizacije uključe tokom pripreme samih planova, a naročito nakon što oni budu izrađeni jer je predviđeno da se formira i telo koje unutar svake lokalne samouprave pratiti sprovođenje tog akcionog plana gde treba da budu ljudi koji nisu iz same strukture vlasti”, naveo je Nemanja Nenadić iz NVO Transparentnost Srbija.

Realizacija projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”, koji finansira Evropska unija sa 3,2 miliona evra, počela je u avgustu 2017. godine i trajaće 30 meseci.

Cilj mu je da ojača mehanizme za prevenciju i borbu protiv korupcije u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom za poglavlje 23, kao i da unapredi efikasnost u borbi protiv korupcije i doprinese njenom smanjenju u svim oblicima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.