Podrška etničkoj raznolikosti

VIDEO K9: Srednjoškolcima - autorima najuspešnijih video radova na konkursu „Multikulturalnost i etnička raznolikost u Vojvodini“ danas su svečano dodeljene nagrade u holu Pokrajinske vlade.

0
16

Konkurs „Multikulturalnost i etnička raznolikost u Vojvodini“ raspisala je 8. decembra prošle godine Asocijacija Kulturanova u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, sa ciljem afirmacije nacionalne tolerancije u Vojvodini.

Radi se o kratkim autorskim video materijalima – animaciji, filmu, klipu, prezentaciji i slično a konkurs je bio namenjen vojvođanskim srednjoškolcima.

Putem ovog video sadržaja, autori su izrazili lično viđenje fenomena multikulturalizma, etničke raznolikosti i kulturnih specifičnosti naroda koji žive u našoj pokrajini.

Iz Sekretarijata poručuju da je dobar deo svrhe njihovog postojanja sadržan upravo u samom naslovu ovog nagradnog konkursa.

Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, navodi da u Vojvodini živi gotovo 30 autentičnih nacionalnih zajednica. Kao važan aspekt ovog nagradnog konkursa, on izdvaja mogućnost, kako pojedinačnog, tako i rada u grupama, kao i korišćenje maternjeg jezika u kreiranju svojih radova.

Jedna od nagrađenih je i Srednja stručna škola „4 juli“ iz Vrbasa. Rad pod nazivom „Ljubav prema razlikama“ kreirala su 3 učenika ove škole i, kako ističu, video radom su hteli da prikažu svoju školu u najboljem svetlu. Kod njih se, kažu, Dan nacinalnih manjina proslavlja na posebno lep način i dodaju da u njihovoj školi ne postoje razlike.

Pored škole iz Vrbasa, nagrađen je i učenik Ekonomsko-trgovinske škole „Vuk Karadžić“ iz Stare Pazove za rad pod nazivom „Dobrodošli u Staru Pazovu“, zatim dva učenika Gimnazije „Boljai“ iz Sente za svoj rad „Bakine bajke“, kao i tri učenika Tehničke škole iz Ade koji su kreirali video rad pod nazivom „Raznoliki u čudesnom svetu“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.