Podrška deci sa invaliditetom

VIDEO K9: Lični i pedagoški asistent imaju veliku ulogu u razvoju i školovanju dece sa invaliditetom, smatraju u Udruženju roditelja “Klackalica”. O borbi za prava dece kojima je ovakva pomoć neophodna u našoj emisiji Otvoreni ekran govorila je Marija Protić iz ovog Udruženja.

525

[quote_box_center]“Udruženje “Klackalica” čine roditelji dece sa invaliditetom i dece kojima je potrebna dodatna podrška, njihov cilj je da toj deci obezbede bolje uslove u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, a najveći akcenat stavlja se na socijalnu inkluziju”, objašnjava Marija Protić.[/quote_box_center]

Prema rečima Porićeve cilj je da se deca osamostale tokom svog života, te je neophodno da se tim mališanima umesto roditelja koji će ih pratiti u školama, obezbedi adekvatna podrška u vidu ličnog i pedagoškog asistenta koji bi boravak u školi ali i samo učenje olakšali deci.

Problem nedostatka pedagoških asistenata odražava se u tome što se učitelj ili vaspitač u redovnoj školi posvećuje samo detetu sa invaliditetom, ili samo drugoj deci, te na taj način jedna strana uvek biva zapostavljena, kaže Protićeva.

Udruženje “Klackalica” bori za to da deca dobiju dodatnu podršku kako bi inkluzija zaživela i u praksi, ne samo u zakonima, a glavni cilj jeste da se deca pripreme za samostalni život koji ih čeka, zaključuje predsednica Udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.