Podrška APV kulturnom nasleđu

VIDEO K9: Za projekte koji se odnose na zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa u Vojvodini, Pokrajinska vlada je ove godine izdvojila 78 miliona dinara.

0
61

Očuvanje kulturnog nasleđa oduvek je bilo važno na prostorima pokrajine Vojvodne. Toga su svesnii u Pokrajinskoj vladi koja iz godine u godinu povećava sredstva za realizaciju projekata iz ove oblasti.

Ove godine dodeljeno je 175 ugovora po osnovu tri konkursne linije u visini od 78 miliona dinara koji su prošle sedmice uručeni korisnicima.

Kada je u pitanju tradicionalno narodno stvaralaštvo, podržani su projekti poput jubilarne, desete, manifestacije Folklorno kulturno-umetničkog društva „Ilija Preradović“ iz Banatskog Karađorđeva, koje ujedno obeležava i 100 godina od doseljenja i nastanka sela ili projekat Srpskog kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić“iz Bačke Topole – narodna nošnja baranjskih Srba.

Podršku su dobili i projekti Amaterskog kulturno-umetničkog društva „Milica Stojadinović Srpkinja“ iz Bukovca za nabavku i reparaciju muzičkih instrumenata, kao i Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“ pod nazivom „Etnokamp Kikinda 2023“ koji se odnosi na istraživanje vokalne, instrumentalne i igračke tradicije Banata. U Ledincima je podržan projekat Kulturno-umetničkog društva „Vinogradar“ za nabavku nošnji za igre iz Srema, dok je Srpska čitaonica u Irigu dobila sredstva za „Katalog fruškogorskih manastira“ u vezi sa stručnom i propisanom katalogizacijom, evidentiranjem, sređivanjem i čuvanjem izuzetno vrednog književnog fonda fruškogorskih manastira.

Istorijski arhiv u Somboru dobio je novac za projekat „Nabavka specijalne klimatizovane komore za očuvanje povelje slobodnog kraljevskog grada Sombora i stare i retke arhivske građe“, a Galerija „Milan Konjović“ iz ovog grada za „Unapređenje tehničke zaštite“, radi povećanja bezbednosti i čuvanja umetničkog fonda velikog slikara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.