PODIZANJE SVESTI O DONIRANJU ORGANA

602

VIDEO K9: Sutra se obeležava Evropski dan donacije organa. Svest građana o ovom činu je i dalje veoma niska, bez obzira na vidno poboljšanje koje se beleži u poslednjem periodu. Cilj uspostavljanja dana doniranja organa jeste  odizanje svesti kako bi osobe kojima je potreban organ imale više šanse za normalan život.

Transplatacija organa je oblast medicine koja neprestano napreduje. Kada je prva transplatacija u svetu izvršena 1954. godine, životni vek primaoca organa nakon operacije bio je između jedne i dve godine. Danas samo jedan od 20 pacijenata ne doživi petu godinu od transplatacije.

Zbog ovih činjenica izuzetno je važno podizanje svesti javnosti o doniranju organa. Vreme koje pacijent provede čekajući na organ varira od svega nekoliko meseci do čak 18 godina. Poražavajuće zvuči podatak da tek svaki  deseti pacijent doživi transplataciju.

U kliničkom centru Vojvodine, transplatacije bubrega se vrše od 1986. godine i od tada je izvedeno 208 operacija. Sa transplantiranjem jetre se počelo 2008. godine i od tada je uspešno transplantirano 23 organa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.