Podizanje standarda u vatrogastvu

VIDEO K9: Srbija je još daleko od evropskog standarda u vatrogastvu koji nalaže jednog vatrogasca na 1.000 stanovnika, ali Vojvodina ima bogatstvo koje još uvek nije dovoljno iskorišteno, a to su dobrovoljna vatrogasna društva, kažu vatrogasci iz Petrovaradina.

141

Nakon jeseni tokom koje su neprestano bili na terenu zbog požara na otvorenim poljima izazvanim paljenjem strništa, ova zima je za vatrogasce do sada bila mirna i, na sreću, bez većih intervencija, kažu u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Petrovaradin.

Uzroci požara, kako navode, uglavnom su ljudski nepažnja i nemar.

“Ljudi još uvek nisu dovoljno edukovani kod nas. Postoji uvek ono razmišljanje ‘valjda neće baš meni da se desi nešto’, ili ‘još ovaj put pa sledeći put neću’ i onda dođe do problema koji prave velike štete i materijalne i bude i žrtava. Sve je to nešto što može da se popravi”, kazao je Igor Sić, predsednik DVD Petrovaradin.

Edukacija dece u ovom slučaju je presudna, smatra Sić i sa njom bi trebalo krenuti na vreme.

“Edukacija dece bi trebala da se vrši od najmlađeg uzrasta, znači da krenu iz školica, iz jaslica još. Kad mi formiramo ličnost onako kako bi trebalo, onda sve kasnije ide mnogo lakše. Mi imamo sada situaciju gde naša deca, naš podmladak, uče svoje roditelje kako treba da se ponašaju u nekim situacijama”, istakao je on.

Dobrovoljci ovog vatrogasnog društva dežuraju 24 sata dnevno 7 dana u nedelji i dostupni su za pomoć građanima, intervencije, savete i svaku vrstu saradnje kako bi protivpožarna bezbednost u našem gradu bila na što većem nivou.

“Ja naglašavam da smo mi dobrovoljno društvo. To je u neku ruku dobra stvar, a u neku nije. Krenule su stvari u Republici Srbiji da se menjaju, dobili smo novi zakon, dobijamo neke pravilnike, kreću se stvari, sad na bilje ili ne pokazaće vreme, ja se nadam iskreno. Što se Novog Sada tiče, ja tu mogu samo da pohvalim stvarno, grad ulaže u zaštitu od požara, to najbolje vidimo kroz pomoć profesionalnim vatrogascima”, naglasio je Sić.

Iako su članovi DVD Petrovaradin volonteri, oprema koju koriste je stara i skupa za održavanje, pa bi od velike pomoći svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima bilo zakonom regulisano finansiranje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.