Podgrađe će biti biser kulture

VIDEO K9: Prošle sedmice počela je rekonstrukcija šest objekata u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Završen je tender za još pet fasada, a biće raspisane još dve javne nabavke za izvođače radova. Do kraja godine trebalo bi da bude obnovljena ukupno 21 zgrada u Beogradskoj ulici.

0
636

Akcioni plan rekonstrukcije 21 fasade u podgrađu Petrovaradinske tvrđave izradio je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture u novembru 2016. godine.

Plan je lokalna samouprava usvojila, a republika je izdvojila 100 miliona dinara za posao obnove fasada u centru i podgrađu. Gradonačelnik Miloš Vučević opredelio je sav novac za fasade u Podgrađu, s obzirom na to da od 1965. godine nije rađena rekonstrukcija fasada u ovom delu grada.

“Potpisan je ugovor sa firmom “Ornament” koja je pobedila na javnoj nabavci. Postavljenje su skele na prvih šest objekata: Beogradska 2, 4, 8, Trg vladike Nikolaja 1 i 3 i Lisinskog 2″, precizirao je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Druga javna nabavka za izvođače radova završena je i odnosi se na rekonstrukciju fasada objekata u Beogradskoj 1, 3, 5, 7 i 9, a potom sledi obnova i preostalih deset fasada.

“Ovo nije krečenje fasada, ovo je totalna rekonstrukcija. Fasade zahtevaju jednu ozbiljnu rekonstrukciju, skidanje malterskog nanosa čak do cigle, rekonstrikcija sve fasadne plastike, drvenarije, stolarije vrata i prozora, oluka i onog dela krova koji štiti fasadu. Naravno da nam je želja da se srede svi krovovi. Tu ćemo uključiti i stanovnike Gradića da se iznađe što povoljnije rešenje da se ličnim investicijama vlasnika stanova reše pitanje krovova”, naveo je Jokić.

Nakon obnove fasada i parternog uređenje trgova i uličica u Podgrađu, te rešavanja komunalne infrastrukture, trebalo bi da se ukine saobraćaj u Beogradskoj ulici, smatra Jokić. Najvažnije je da će svi radovi na obnovi fasade biti urađenu prema zakonima zaštite i konzervacije.

“Izvođač radova je ugovorom obavezan da izvrši radove, bankarskom garancijom. Tako da nema prostora za neizvršavanje obaveza kako se to kaže u građevinarstvu – fušeraja”, istakao je Jokić.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u ovom poslu ima značajniju ulogu nego ranije, kada je samo obavljao nadzor nad radovima i kada je često bio omalaovažavan od strane izvođača radova i zbog toga često nisu ispoštovali ugovorene konzervatorsko-tehničke uslove radova.

“Grad Novi Sad je učinio veliku čast Zavodu. Mi smo nosioci posla, staratelji nad fasadama uz saglasnost Ministarstva kulture i skupštinskom odlukom grada, pošto su ovo privatni objekti, a mi ulažemo državni novac u privatne objekte”, rekao je direktor Zavoda.

Iako se obim posla i odgovornost Zavoda povećala, mnogo je bolja njihova pozicija, kako je naveo, jer direktno oni ugovaraju i kontrolišu izvođača radova. To znači da Zavod može da raskine ugovor u slučaju da se ne poštuje ono što u njemu stoji.

Naredne godine nastavljaju se obnove fasada, kaže Jokić i za to će iz republičkog budžeta biti izdvojeno još 200 miliona dinara, a trebalo bi da bude rekonstruisano ukupno 45 fasada, među kojima su i vojni objekti.

Za popravku objekata u vlasništvu vojske moraće da se reše imovinsko-pravni odnosi na nivou grada, pokrajine i republike sa Ministarstvom odbrane, napomenuo je Jokić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.