Podeljeni sindikati u DES-u

VIDEO K9: Sindikat Sloga DES, kako saznajemo, neće odustati od svojih zahteva zbog kojih su pre dva dana pokrenuli štrajk u ovom preduzeću. Sa druge strane, iz Sindikata SIPOS, kao i rukovodstvo DES-a pozivaju radnike da se vrate zarad opstanka ovog preduzeća u kojem većinu zaposlenih čine invalidna lica.

390

Deo zaposlenih u DES-u, preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica i invalida oštećenog sluha, 30. jula stupili su u štrajk zahtevajući isplatu zaostalih zarada, overavanje zdravstvenih knjižica, isplatu putnih troškova i povezivanje radnog staža.

Štrajk je organizovan od strane Sindikata Sloga DES, jednog četiri sindikata u ovom preduzeću, kažu u rukovodstvu ove firme.

“Uslovi koji oni traže da se ispune su, sa stanovišta preduzeća, nemogući, s obzirom da se tu zahteva da se isplati sve što firma duguje od 2016. do danas. To su ogromna sredstva. Mi da imamo ta sredstva ne bi bili u problemu u kome se nalazimo. Preduzeće, inače, posluje negativno već duži niz godina, od 2008, pa naovamo”, rekao je Branislav Kostadinović, v.d. direktora DES-a.

Preduzeće ne osporava svoje obaveze prema radnicima, ali nema sredstava da ih isplati, naveo je on i dodao da su ukupna dugovanja DES-a su oko 440 miliona dinara. Firmi preti realna opsanost od stečaja i Skupština preduzeća je donela odluku da se pokrene socijalni program, čija je procedura pri kraju, naveo je Kostadinović, koji je pozvao radnike da se vrate na posao kako bi bili ispoštovani postojeći ugovori.

“Pošto je plan UPPR-a na 5 godina, sa grejs periodom od godinu dana, preduslov svega je biznis plan. Zaključeno je nekoliko krucijalnih ugovora kojim mi dokazujemo našim poveriocima mogućnost izmirenja obaveza u narednom periodu. Grejs period od godinu dana znači da, inače su i po zakonu kad se radi UPPR, obaveze ka zaposlenima su u prvom isplatnom redu. Iz prvih sredstava od pozitivnog poslovanja koje mi dobijemo, biće isplaćene sve obaveze prema zaposlenima. Ako prođe UPPR”, kazao je Kostadinović.

Činjenica je da se DES nalazi u teškoj situaciji, da su radnicima neisplaćene, od petka, dve plate, radni staž nepovezan od 2016., te da zdravstveno osiguranje već 10 meseci nema čujući deo radnika, kažu u Sindikatu SIPOS, koji međutim, takođe pozivaju radnike koji su u štrajku da se vrate na posao zbog, kako navode, opstanka i budućnosti DES-a.

“Ugovaraju se novi poslovi, a ima i dosta ugovorenih. Ja nisam da radnik trpi i da bude oštećen. Ali mora i da se malo strpi, da se uradi lista prioriteta rešavanja problema koji su se godinama nagomilali. Pazite, ovi problemi nisu od juče i ne možemo tražiti odjednom isplatu plata, povezivanje staža, socijalnog programa i svega toga”, rekla je Borka Milovanović, predsednica Sindikata SIPOS DES.

U Sindikatu Sloga DES, međutim, ne odustaju od svojih zahteva.

“Imali smo agenciju za mirovno rešavanje spora, oni će i danas doći, neki pregovori su bili, ali nismo postigli ništa. Direktor jedino što nudi, to je socijalni program koji nam nije dao na uvid. To je program Vlade, Ministarstva. Mi smo imali program koji su davali ovde, ko je pisao, šta je radio, kao neka radna verzija, nešto što se ne može nazvati socijalnim programom, pogotovo što nisu izmirena sva dugovanja prema prema zaposlenima”, navela je Zorica Stepanov, predsednica Sindikata Sloga DES.

Štrajk se, ističu u Sindikatu Sloga DES, nastavlja, a za ponedeljak u 11 časova su zakazali i okupljanje zaposlenih ispred Gradske kuće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.