Podeljena dečja auto-sedišta

VIDEO K9: Auto-sedišta kategorije 0+ su uručena samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima u sklopu aktivnosti prve Kancelarije za dečija auto-sedišta u Srbiji, a sve u cilju što bolje zaštite i bezbednosti dece u saobraćaju. U sklopu ove Kancelarije, svi budući roditelji mogu da se prijave, pod uslovom da imaju pojedinačno primanja ispod 40.000 dinara, dok u trenutku dostavljanja dokumentacije dete ne sme imati više od 3 meseca starosti.

0
432

Za dobijanje dečijih auto-sedišta svi zainteresovani građani mogu posetiti Kancelariju za dečija auto-sedišta koja se nalazi u sklopu Doma zdravlja “Jovan Jovanović Zmaj” u ulici Zmaj Ognjena Vuka 18.

U Skupštini grada Novog Sada je podeljen samo deo, dok se još podela auto-sedišta očekuje do kraja marta, ističu predstavnici Kancelarije.

“Jako smo ponosni i danas što smo uspeli da realizujemo i ovu prvu podelu auto-sedišta. Čekaju nas još 3 podele auto-sedišta do kraja marta. Ukupno ćemo podeliti 60 auto-sedišta roditeljima kojima su ona najpotrebnija. U okviru projekta “Bezbednost se uči pre prvih koraka”, otvorili smo kancelariju za dečija auto-sedišta. Pored ovog poklanjanja auto-sedišta i ustupanja, odnosno, besplatnog korišćenja, kroz Kancelariju radimo i edukaciju i predavanja o njihovom značaju i pravilnoj upotrebi”, rekla je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Od dokumentacije za prijavu neophodna je potvrda o odslušanom predavanju u vezi sa pravilnom upotrebom, fotokopije ličnih karata svih članova domaćinstva, za decu fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih, fotokopija saobraćajne dozvole, potvrda o visini primanja i, ukoliko se radi o budućim roditeljima, dokaz o dužini trudnoće.

“Prepoznajući značaj ovog projekta, Agencija je dala svoju podršku, ali ne samo deklarativnu podršku projektu, nego i podršku kroz 10 novih sedišta, pored ovih 60 koji su dobijeni od NIS-a, kako bi omogućili održivost ovog projekta. Ova lica koja će dobiti sedišta to je novih 10, 12, novih 60 ljudi čija će deca biti zaštićena. Agencija namerava, u skladu sa ciljevima Nacionalne strategije i bezbednosti u saobraćaju, da do 2020 godine nemamo poginule dece, da imamo 50% smanjenje teško povređene dece i preduzela je niz aktivnosti. Jedna od njih je i ova”, istakao je Zoran Alimpić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Najniži prosek primanja po članu domaćinstva je glavni kriterijum za odabir porodica koje će dobiti autosedišta. Kako je objašnjeno, presek će biti pravljen na kraju svakog meseca, a krajem marta će biti odabrani oni koji imaju najniža primanja.

“Akcija je nešto što je izuzetno važno, pasivna bezbednost putnika je izuzetno bitna, pogotovo male dece. To je nešto što, rekao bih, je na kraju naših priča vezanih za bezbednost u saobraćaju. Uglavnom se to svodi na bezbednost, u smislu kvaliteta guma i tehničkih stvari, a ova je neka tema koja je negde na kraju, a ona je izuzetno važna. Jer mi još uvek u saobraćajnoj kulturi tražimo načina da sve segmente pokrijemo, a ovo je jedan od segmenata koji je na repu”, naveo je Aleksandar Kravić, član Gradskog veća za saobraćaj.

Kako je rekao, izuzetno je važno da deca, dokle god ne dostignu starosnu granicu da mogu sama da sede, moraju da koriste auto-sedišta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.