POD HITNO ZAUSTAVITI HAPŠENJE SRBA

767

(VIDEO K9) Prema pisanju prištinskih medija, Priština je otvorila istrage protiv nekih od najuticajnijih pojedinaca sa severa Kosova, koji se sumnjiče za navodna ubstva. Do sada je uhapšeno četiri osobe. Tim za sprovođenje Briselskog sporazuma, koga čine Srbi sa Kosova, upozorio je visokog predstavnika EU za Kosovo Samuela Žbogara da će prekinuti njegovu primenu ukoliko Priština nastavi da hapsi Srbe.

Na severu Kosova, u poslednjih nekoliko dana, uhapšena su četvorica Srba pod različitim optužbama. Naime, danas su mediji objavili da je Priština, uprkos dogovoru sa Beogradom, rešila da na silu stavi sever Kosmeta pod svoju kontrolu i da su otvorene istrage protiv nekih od najuticajnijih pojedinaca sa severa Kosova i Metohije, koji se sumnjiče za navodna ubistva. 

Na spisku se, navodno, nalaze imena pojedinih političara, policajaca – sada već bivših radnika MUP-a Srbije, kao i čuvenih branitelja mosta na Ibru, koji su 1999. godine sprečili prelazak Albanaca u severni deo pokrajine 
Predstavnici Tima za sprovođenje Briselskog sporazuma uputili su visokom predstavnicku EU na Kosovu oštar protest zbog “neopravdanog i nezakonitog hapšenja Srba sa severa Kosova i Metohije”.
– Dogovoreno je da visoki predstavnik EU preduzme odgovarajuće korake kod nadležnih organa u cilju razrešenja situacije oko hapšenja i hitnog puštanja iz pritvora svih uhapšenih, a da nadležni pravosudni organi u skladu sa zakonom nastave postupke protiv privedenih ako za to ima osnova, kaže se u saopštenju.

Tim navodi da je zajednički konstatovano da Euleks “ubuduće ne sme samoinicijativno, a pogotovu ne sa pripadnicima KPS-a iz južnog dela Mitrovice, da preduzima nikakve radnje bez koordinacije i asistencije komandira KPS-a iz regiona severne Kosovske Mitrovice”. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.