Počinju pregovori o minimalcu u 2020.

VIDEO K9: Minimalna zarada zaposlenih u Srbiji mogla bi od naredne godine biti oko 30 hiljada dinara, ukoliko bude usvojen predlog Vlade koji odgovara i sindikatima. Pregovori članova Socijalno-ekonomskog saveta trebalo bi da počnu naredne nedelje.

0
153

Pregovori članova Socijalno-ekonomskog saveta (SES) o visini minimalne cene rada za narednu godinu počeće 15. avgusta, kako je najavljeno iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predsednik ovog sindikata Ljubisav Orbović, rekao je za Tanjug da bi na narednih nekoliko sastanaka, odnosno za desetak dana, trebalo da dođe do nekog rešenja.

Najave predsednika Srbije da bi minimalac, koji danas iznosi oko 27.000 dinara, mogao u 2020.-oj da bude oko 30.000 dinara, Orbović je ocenio kao “pristojne”, komentarišući da je to povećanje od 11 odsto, a da su poslednjih godina povećanja bila od 8, pa 8,6 i poslednji put 9 procenata. On je podsetio i da je prošle godine dogovoreno da za tri godine minimalna zarada dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe koja sada iznosi skoro 37.500 dinara.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da bi povećanje moglo iznositi 6%, ali dodaju da bi, prema anketiranju svojih članova, ove godine moglo doći doći do konzenzusa i da bi do polovine septembra trebali imati rešenja. Veći procenat povećanja, smatraju oni, trebalo bi da kompenzuje Ministarstvo finansija.

Na konsultacijama uoči ovih pregovora, ministri rada i finansija, Zoran Đorđević i Siniša Mali, zaključili su da je cilj Vlade Srbije da poboljša kvalitet života građana u zemlji, da je u tom smislu interes države da nastavi sa povećanjem minimalne cene rada, te da će nastojati da na pregovorima pronađu kompromisno rešenje između sve tri zainteresovane strane.

Ukoliko članovi Socijalno-ekonomskog saveta do polovine idućeg meseca ne budu postigli dogovor, onda će odluku o visini minimalca u 2020. godinu doneti Vlada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.