Počinju “Antićevi dani”

VIDEO K9: "Antićevi dani" od 12. do 16. marta biće održan na više lokacija u Novom Sadu. Samo otvaranje ovogodišnje manifestacije, pod imenom "Psovke nežnosti", biće upriličeno u ponedeljak u Gradskoj kući.

315

Antićevi dani biće održani po 11. put i Novosađani su ponosni što je baš tu, u našem gradu Mika pesme ispevao o mladosti, o ljubavi, o radosti i tuzi, istaknuto je tokom najave programa ove manifestacije koja će biti podjednako dostupni i deci i odraslima.

“Miroslav Antić je to sigurno zaslužio za ovih 11 godina, bili smo u situaciji da slavimo kulturu ovog grada, da slavimo nasleđe Miroslava Antića i njegovog vremena, ne samo Miroslava Antića, uvek je tu na neki način bila prilika da se spomenu savremenici književnika Miroslava Antića”, rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Novog Sada.

Programske aktivnosti Antićevih dana, kako je istaknuto, ne odstupaju od prethodnih godina, što podrazumeva da su kulturni sadržaji izmešteni iz centra grada i van ustanova kulture.

“I to se pokazalo kao dobra praksa i publika jako dobro reaguje na to. Ove godine će pored KCNS i Svečane sale Gradske kuće programi biti realizovani u Gradskoj biblioteci, Muzeju Vojvodine u O. Š. Petefi Šandor, O. Š. Miroslav Antić u Futogu i privatnoj O. Š. Miroslav Mika Antić u Novom Sadu”, navela je Sunčica Marković, pomoćnica direktora KCNS.

Mika Antić nije bio samo pesnik, nego i slikar, dramatičar, filmski reditelj, promoter drugih pisaca i dobar sagovornik, stoga je uručenje nagrade koja nosi ime ovog raskošnog umetnika i stvaraoca prestižna stvar.

Ove godine žiri je jednoglasno odlučio da dobitnik nagrade Mika Antić za 2017. godinu bude Nenad Šaponja za zbirku pesama “Izgledam, dakle nisam” u izdanju Prometeja.

“On je pesnik maske. I nije slučajno na naslovnoj strani reprodukcija Maksa Ernesta iz 1924. godine koja se zove slon sa Celebesa. Kao da je sišao sa zidova čuvene zbirke pedikur Verhajmu u Veneciji”, Draško Ređep, predsednik stručnog žirija.

U zaključku stručnog žirija pojašnjeno je da je Šaponja osvedočeni pesnik, dobitnik nekoliko prestižnih nagrada i njegova knjiga je u dubokom skladu sa metafizičkim uvidima Miroslava Antića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.