Počinje sezona ribolova

VIDEO K9: Toplije vreme s nestrpljenjem očekuju i ribolovci. Njih, prema procenama, u Srbiji ima oko 150. 000, od kojih oko 100 hiljada kupuje ribolovačke dozvole. Kontrole su na svim vodama poslednjih godina pojačane, a propisane kazne za prekršaje su od 5 do 150 hilada dinara, upozoravaju u Ribolovačkom savezu Vojvodine

0
139

Pecaroška sezona polako počinje. Uprkos prohladnom vremenu, strastveni ribolovci su već počeli sa svojom omiljenom aktivnošćiu, dok se ostali pripremaju i čekaju lepše vreme.

Ovogodišnje dozvole za ribolov u prodaji su već od decembra, a ribolovci mogu da ih nabave najčešće kod lokalnih ribolovačkih udruženja i saveza ili u ribolovačkim radnjama.

Na republičkom nivou proda se nešto više od 100 hiljada ribolovačkih dozvola, međutim procene su da ima oko 150 hiljada ribolovaca koji aktivno pecaju, kaže Ljubomir Pejčić iz Ribolovačkog saveza Vojvodine i dodaje da ove brojke pokazuju da dobar deo ribolovaca izbegava da kupi dozvolu.

Pored ovog problema, prisutan je i onaj široko rasprostranjen na našim vodama – krađa ribe.

Ograničenje za ulov domaćih autohtonih vrsta je 5 kg, objašnjava Pejčić.

Pejčić je podsetio i da od 1. aprila nasupa prolećni period lovostaja na brojne vrste, zbog perioda mresta, pa tako će tako biti zabranjeno loviti šarana i razne vrste bele ribe.

Od istog dana prestaje zabrana lova štuke, dok će na smuđa ribolovci morati čekati do 1. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.