Počinje sadnja ukrasnih biljaka

VIDEO K9: Dolazi proleće i lepo vreme, a uz to i sadnja rasada. Za sve ljubitelje cveća već sada je pravo vreme da navuku rukavice i krenu u baštu kako bi počeli sa sadnjom cveća. Prolećno cveće je veoma važno za lep i zdrav izgled ukrasnog bilja, zato treba početi sadnju već u poslednjim danima februara.

0
574

Početak proleća valjalo bi iskoristiti za ulepšavanje vrtova, terasa, za sadnju i sejanje baštenskog cveća, za nabavljanje novog cveća za dvorište.

Obavezno se treba držati saveta za održavanje prolećnog cveća, jer je ono mnogo osetljivije nego cveće koje se sadi u jesen.

“Završila se duga i hladna zima, došlo je lepo vreme koje je idealno za ulepšavanje naših dvorišta ili vrtova. Prilikom ulaska u dvorište potrebno je prvo pokupiti svo granje i lišće koje se nalazi na našim ravnatim površinama, a zatim i pregladati biljke koje se na njemu nalaze. Te biljke koje smo vezali kako se ne bi prilikom jakih vetrova ili jakih nanosa slomili, potrebno je odvezati”, navela je Jelena Ševar, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture.

Neke od vrsta koje se sade u proleće su lale, ruže, mali zimzelen, hortenzije, a od rasada povrća brokoli, kupus, paradajz, dinja, paprika, krastavci i druge.

“Ukoliko imamo sadnice u vrtu koje su izmrzle, potrebno ih je izvaditi i zameniti novim. Mnogi se pitaju kada je pravo vreme za sadnju. Sad je idealno vreme za sadnju, ukoliko to niste uradili jesenas. Sadnja se vrši tako što se iskopa rupa, na dno rupe se stavlja đubrivo koje se meša sa zemljom, zatim ide sloj sitne zemlje i onda sadnica”, rekla je Ševar.

Sadnice je tom prilikom potrebno obavezno dobro orezati, natrpati zemljom i, naravno, obilno zaliti vodom, savetuje Ševar.

Sadnja cveća u proleće je veoma jednostavna, treba samo malo da se uloži truda i rezultat neće izostati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.