Počinje ramazanski post

VIDEO K9: Ramazan je praznik "misija čistoće" koja ljude uči dobroti i dobročinstvu, poručio je muftija beogradski Mustafa Jusufspahić u poslanici vernicima islamske veroispovesti povodom subotnjeg početka meseca posta Ramazana.

0
36

Vernici islamske veroispovesti dočekuju Ramazan dve godine od početka pandemije koronavirusa, ali i u uslovima rata u Evropi, naveo je muftija beogradski Mustafa Jusufspahić u poslanici koju je uputio povodom meseca posta koji počinje sutra pred ovaj veliki muslimanski praznik.

„Bez obzira na veru, pozivam sve ljude naše države Srbije da se molimo za mir i da rat prestane“, rekao je muftija u prostorijama Islamske zajednice u Beogradu. On je podsetio da tokom meseca Ramazana muslimani poste od zore do zalaska sunca i da se „ustežu od svakog užitka“, ne samo od hrane i pića već od svakog ružnog dela, reči i pomisli.

Jusufspahić je pozvao sve muslimane u Srbiji da učestvuju u obeležavanju 500 godina od izgradnje beogradske Bajrakli džamije, ali i da “zaborave na zavađenost” koja, kako je naveo, nikome dobra nije donela.

Sveti mesec posta u Islamu počinje u subotu i traje do ponedeljka, 2. maja, a prve Ramazanske molitve večeras pošto muslimani vreme računaju po lunarnom kalendaru.

To je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana. Prema propisu, nisu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.