Počinje prolećna seoba ptica

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da se uključe u praćenje prolećne seobe ptica kroz aktivnosti na programu „Proleće uživo“. U prvim danima marta željno očekujemo dolazak belih roda i seoskih lasti, a neke selice, poput čaplji kašičara i vivaka, već pristižu.

0
461

“Proleće uzivo” je aktivnost posmatranja prolećne seobe prica, a kako kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, radi se o sada već tradicionalnoj akciji koju organizuju svake godine s proleća.

Akcija zvanično počinje 23. marta, ali već sada svi zainteresovani mogu slati podatke koji podrazumevaju datum i mesto viđenja neke od ptica poput bele rode, seoske laste, čiope, pčelarice i kukavice.

“Pozivamo sve ljude dobre volje da malo pogledaju gore i da potraže vesnike proleća u svojoj okolini. Ono što želimo posebno da naglasimo je da pozivamo školsku decu da nam se jave, da se priključe u akciju i da zajedno ispratimo proleće”, rekla je Jovanović.

Ovo je manifestacija koja se sprovodi na globalnom nivou, odnosno u preko 50 zemalja širom Evrope, Azije i Afrike, a u Srbiji se ova akcija sprovodi u pet gradova, Novom Sadu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Čačku i Pirotu.

“Želimo da pozovemo nastavnike širom Srbije da se priključe, jer u suštini postoji sajt na kojem svi koji su zainteresovani mogu da zabeleže kada su prvi put videli jednu od pomenutih ptica. Dovoljno je samo da posete sajt springalive.net i tu će dobiti detaljna objašnjenja na srpskom jeziku i onda mogu da unesu svoj podatak”, navela je Jovanović.

Ttokom ove, kako navodi, akcije planirane su i nagrade za učesnike poput nagrada za seosko domaćinstvo sa najviše lasta, zatim za one koji prvi uoče neku od vrsta u svojoj okolini, a najavljeni su i foto konkursi.

Sve indormacije se mogu pronaći i na fejsbuk stranici Društva za zaštitu ptica Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.