POČINJE KOČIĆEV ZBOR

812

U Stričićima kod Banjaluke počinje tradicionalna kulturna manifestacija. Učestvuje više od stotinu umetnika iz RS i regiona.

Tradicionalna kulturna manifestacija “Kočićev zbor” počinje u nedelju, u Stričićima, rodnom selu velikog pisca Petra Kočića. Tada će biti proglašeni dobitnici Kočićeve nagrade i nagrade “Zmijanjče”, najavio je član Organizacionog odbora zbora Luka Kecman.

Zborovanje koje započinje za vikend biće završeno 25. avgusta u Stričićima, kada će biti organizovana borba bikova i tradicionalno narodno veselje. U sklopu “Kočićevog zbora” određene manifestacije održaće se i u manastiru Gomionica, parku “Petar Kočić” u Banjaluci, Mrkonjić Gradu i Beogradu. Svečana akademija “Kočićevo veče” biće održana 24. avgusta u Banskom dvoru u Banjaluci.

Kecman kaže da će prvog dana biti otvoreno i Likovno saborovanje “Zmijanje – 2013”, a nastupiće gosti književnici Berislav Berić i Boro Kapetanović.

– Više od stotinu umetnika iz Republike Srpske i regiona i sedam dana bogatog programa, učiniće ovogodišnji 48. “Kočićev zbor” jednim od najsadržajnijih do sada – rekao je Kecman.

Prema njegovim rečima ova manifestacija ima međunarodni karakter, kao što je i delo Petra Kočića međunarodnog formata.

– Vlada Republike Srpske je za ovogodišnju manifestaciju obezbedila 30.000 KM, a u organizaciji su učestvovali Akademija umetnosti, Muzej Republike Srpske, Narodna biblioteka, Dečije pozorište i Narodno pozorište Srpske, kao i Udruženje književnika Srpske – naveo je Kecman.

On je istakao da će zborovanje po mnogo čemu biti posebno, jer je Udruženje književnika Srpske odabralo vrhunske književnike, koji će svojim učešćem u programu da veličaju delo Petra Kočića. Ispred škole u Stričićima, gde se organizuje deo programa, tradicionalno domaćin će biti lik Davida Štrpca, kojeg već decenijama uspešno tumači glumac Boško Đurđević, a prvi put biće organizovan i program na Kočićevom ognjištu, pišu “Večernje novosti”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.