Počinje kineska Nova godina

VIDEO K9: Danas počinje kineska Nova godina koja će biti u znaku bivola. Datum proslave kineske Nove godine menja se svake godine jer se računa prema lunarnom kalendaru i zavisi od položaja meseca, pa se slavlje održava između 21. januara i 20. februara.

0
47

Domovi i ulice u Kini danas su ukrašeni motivima u crvenoj boji, kuće danas ne čiste i ne bacaju smeće kako ne bi izbacili sreću koju donosi Nova nastupajuća godina koja je je ovoga puta u znaku bivola.

Proslava kineske Nove godine traje 16 dana, uključujući novogodišnje veče, a prva nedelja obeležava se kao državni praznik.

Ovaj praznik proslavlja se uz puno petardi i vatrometa. Prema jednom mitu, postojalo je čudovište Nian koje bi uznemiravalo ljude na novogodišnje veče. Dok su svi ostali ljudi pobegli u svoje domove, jedan dečak je bio dovoljno hrabar da čudovište otera upravo petardama.

Kinezi svoju Novu godinu još nazivaju i chunjie (春节) odnosno Prolećni festival jer označava kraj najhladnijih dana. Jedan od najvažnijih načela kineske Nove godine je okupljanje porodice za večeru na novogodišnju noć.

U našoj zemlji se povodom ovog praznika po treći put održava Kineski festival svetla, od 11. do 25. februara, u Beogradu na Sava Promenadi ispred Galerije Beograd i u Novom Sadu u Limanskom parku. Lampioni se svakog dana pale od 17 časova, a ulaz za posetioce je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.