Počinje digitalizacija poljoprivrede

VIDEO K9: U Novom Sadu zvanično je počeo sa radom Centar za digitalnu tehnologiju u poljoprivredi, koji je nastao na digitalnoj platformi Agrosens koji poseduje osnovne servise besplatne za sve poljoprivrednike.

0
1075

Digitalna platforma AgroSens, poseduje osnovne servise besplatne za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.

“Ovo je prvi korak digitalizacije poljoprivrede Srbije kojim omogućavamo da svi podaci i sve aktivnosti budu registrovane u radu, da proizvođač generiše digitalnu knjigu polja koja posle može da se razmenjuje sa različitim korisnicima. Ovo je razvijeno za proizvođače, ali u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, te vrlo brzo radimo i na prilagođavanju ove
aplikacije i za državnu upravu, za savetodavne službe i za razne druuge stejkholdere u ovom procesu, kao što su osiguravajuće kuće, ali naravno da ne zaboravimo ni istraživače”, rekao je direktor BioSens instituta, Vladimir Crnojević.

Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.

„U Vojvodini poljoprivreda predstavlja ključnu polugu ekonomskog razvoja, a samim tim i ovaj Centar koji danas kreće zvanično sa radom je ključni alat za pokretanje ekonomskog razvoja i poljoprivrede u celoj našoj zemlji“, naveo je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je Institut BioSens u Novom Sadu evropski prvak u istraživanju i razvoju i da ni mnogo naprednije zemlje nemaju ovakve centre i uslove.

“Zahvaljujući njima će Novi Sad, Vojvodina i Srbija postati evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu. Ne samo za 21. vek, već i za 22. vek”, rekla je Brnabićeva. 

Ovaj centar koji je primer praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije, treba da doprinese povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede, većim prinosima i boljem kvalitetu, koje ona mora da nosi u budućnosti.

“Nadam se skorom potpisivanju sporazuma o saradnji između Vlade, Ministarstva prosvete i Evropske komisije o besplatnom korišćenju satelitskih podataka sa satelita Evropske unije – a to je upravo ono što su nam oni doneli, Institut Biosens zato što su pobedili na evropskom projektu za istraživanje i razvoj i mi ćemo time postati prva i jedina zemlja, koja nije članica Evropske unije a koja besplatno koristi satelitske podatke iz evropskog projekta i druga stvar – zahvaljujući našoj saradnji sa Evropskom investicionom bankom mi ćemo uskoro krenuti u izgradnju nove zgrade Instituta koji će ustvari biti centar ovde u Novom Sadu za evropsku izuzetnost u poljoprivredi”, rekla je premijerka. 

Takođe, postoji i potreba da svi budu uključeni u ovakve sisteme, od državnih organa, ministarstava, nadležnih službi, službi u oblasti poljoprivrede, dakle svi oni koji će puniti podacima ovaj sistem da bi on mogao da odgovori na ona pitanja koji će koristiti njegovim budućim korisnicima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.