Počeo zimski popis ptica

182

Od 10. januara volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovode tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa.

Ova globalna istraživačka akcija se na našim prostorima sprovodi od 1982. godine.

“Zimski popis ptica vodenih staništa organizuje se na celoj severnoj polulopti budući da je sada kod nas zima na južnoj polulopti je leto. U zimskom periodu price su najmanje pokretljive iz razloga što gledaju da pronađu mesta koja su im odgovarajuća da bi na njima imali mir, dovoljno prostora na kome borave i naravno hranu. Kada govorimo o pticama vodenih staništa to su desetine vrsta galebova, pataka, gusaka, labudova, kormorana, gnjuraca i raznih drugih vrsta ptica i u Srbiji po nekim ranijim popisima ih bude i do 300-400 hiljada jedinki svih tih vrsta”, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Više od 150 volontera-popisivača će u narednim danima obilaziti reke, jezera, bare, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama. Pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i slučajeve krivolova, stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju.

“Evo nekoliko timova je danas na terenu ptice se broje što sa kopna, što iz automobila, sa brodova i čamaca, zavisi kakvo je vodeno telo u pitanju koliko je pristupačno. Mi ćemo pokriti sve značajne površine to su veliki ribnjaci u Vojvodini i razne druge lokacije širom države. Ono što je bitno jeste da je nama za taj popis treba ogroman broj ljudi, zato što je poenta da se popis izvrši u što kraćem vremenskom periodu kako bi zaista prebrojali sve ptice u što kraćem vremenu i videli koliko ih ima kod nas”, naveo je Ružić.

Nakon završenog popisa, kako kažu, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u našoj zemlji biće prosleđeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandije. Zajednički popisi kao što je ovaj su, kako je rekao, najstariji na svetu, a prave se kako bi ukazali na eventualne klimatske promene, dali realnu sliku ekosistema i pružili mogućnost upoređivanja podataka sa drugim zemljama.

“Ono što je karakteristično za poslednjih desetak godina je da sve veći broj ptica koje bi trebalo da su u Africi ili na Bliskom Istoku, ostaju da prezimljavaju. To je ono što je zanimljivo. Sad su, recimo, tu još uvek jata ždralova, povremeno se viđaju bele rode, pa čak i crne rode, to su sve one ptice koje ne bi trebalo da budu na ovim podnebljima kada je ovde najhladnije i kada ima puno snega”, kazao je Ružić.

Rok za popisivanje ptica je do 1. februara, a nakon analize podataka, biće poznato koliko ih je bilo na kojim lokalitetima i da li su zapažene neke značajnije promene ili problemi u vodenim staništima u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.