Počeo zimski popis ptica vodenih staništa

VIDEO K9: Počeo je Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa za 2023. godinu u kojem mogu učestvovati svi zainteresovani građani, poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
14

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 9. do 31. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa. Zainteresovani građani mogu učestvovati u ovoj najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započetoj još davne 1966. godine.

Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je da će se i ove godine potruditi da, zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika, obiđu što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeleže stanje u kojima se ona nalaze, kao i brojnost ptica u njima, a posebnu pažnju će posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka, kako bi održali kontinuitet i mogli da upoređuju podatke.

U saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode, sa brodova, iz automobila ili peške brojaće patke, guske, labudove, gnjurce, ronce, čaplje, galebovi i druge ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 13. do 16. januara, a tokom celog perioda biće dokumentovani i institucijama prijavljivani različiti oblici eventualnog uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Svi zainteresovani, uključujući i potpune početnike koji žele da se uključe u ovu akciju, mogu više informacija pronaći na sajtu Društva, a za detaljna uputsva potrebno je pisati na mail: iwc@pticesrbije.rs.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.