Počeo Tesla fest

VIDEO K9: U Novom Sadu je danas otvoren 32. Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla fest" koji će trajati do ponedeljka, 15. oktobra.

630

“Tesla fest” je simbolično otvoren na dan koji je sam Nikola Tesla isticao kao jedan od najdražih u svom životu, kada je podneo svoju prvu patentnu prijavu Američkom zavodu za patente.

Na festivalu učestvuju pronalazači, mladi talenti, predstavnici fakulteta, kao i preduzetnici iz Kine, Rusije, Rumunije, Indije, Portugala, Češke, Sirije, Republike Srpske i Srbije.

“Zbog toga su ove smotre od velikog značaja jer na njima i ovi najbolji i najkreativniji predstavljaju svoje izume i istovremeno proveravaju gde je njihovo mesto u konkurenciji iz drugih zamalja”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je istakao značaj praćenja i razvoja novih tehnologija navodeći da je sektor informacionih tehnologija međuprve tri privredne grane u našoj zemlji, a Novi Sad jedan od vodećih centara u ovom sektoru.

“Novi Sad je jedan od vodećih centara u Srbiji u oblasti naučnotehnološkog razvoja. U ovom trenutku investiramo u veliki naučnotehnološki park koji će zauzimati 30.000 kvadratnih metara i biće gotov do školske 2019/2020. godine, biće u funkciji i Fakulteta tehničkih nauka i novih startap kompanija, ali i postojećih naučnih instituta”, istakao je Mirović.

U okviru “Tesla fest-a” koji će trajati do ponedeljka, 15. oktobra na Spensu, biće održana i Međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.