POČEO SABOR TRUBAČA U GUČI

776

(VIDEO K9) Podizanjem saborske zastave, uz himnu “Sa Ovčara i Kablara”, u Guči je danas svečano otvoren 53. dragačevski Sabor trubača.

Najveću manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji otvorio je pesnik Dobrica Erić koji je rekao da truba iz Guče “ne poziva u rat i bojeve, već na veselje i radost”.

Dragačevski sabor je jedinstveno takmičenje trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u našoj zemlji, a gosti će imati priliku da prate “okršaje” majstora trube.

Sabor trubača traje do 11. avgusta, a na finalnom takmičenju, predviđenom za 10. avgust, snage će odmeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji.

Po konačnom programu Sabora, lista učesnika broji 1.240 imena, pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umetničkih društava, 29 pevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

Gostima su na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli i moteli koji se nalaze u neposrednoj blizini poput Ivanjice i Požege.

Zbog 53. Sabora trubača u Guči, Policijska uprava u Čačku pojačaće bezbednosne mere radi unapređenja sigurnosti svih učesnika i posetilaca ove manifestacije.

Radi efikasnijeg rada na saobraćajnicama biće formirani punktovi, a posebna vozila bez vidljivih policijskih obeležja, tzv presretači biti angažovana na otkrivanju najtežih prekršaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.