Počeo sa radom pokretni mamograf

VIDEO K9: Oko 220 žena iz šidskog sela Višnjićevo prijavilo se za prvi pregled pokretnim mamografom koji je danas krenuo po Vojvodini u okviru projekta "Prva mamografija".

0
396

U Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke i godišnje se registuje oko 4600 obolelih.

Svake godine od ove bolesti u našoj zemlji umre 1600 žena. Rak na dojci je, međutim, izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora je mamografija.

U Vojvodini je pokrenut projekat ,,Prva mamografija” sa ciljem da se ženama u seoskim sredinama omogući besplatna mamografija, bez uputa, zakazivanja i zdravstvene knjižice.

“Mamografija spada u neinvazivne, dakle, nije agresivna metoda, pomoću koje se radiološki pregleda tkivo dojki. Mamografija se radi preventivno kod žena koje su starije od 40 godina, ranije se ne praktikuje mamografija, jer žlezdanije tkivo dojki resorbuje te zrake i slika ne bude tačna”, navela je dr Slavica Berar, lekarka opšte prakse.

Žene mlađe od 40 godina, istakla je dr Berar, trebalo bi jednom godišnje da urade ultrazvučne preventivne preglede dojki, a u kasnijim godinama potrebno je vršiti i ultrazvučne preglede, kao i mamografiju, kako bi se dobila potpuna zdravstvena slika.

Dva osnovna razloga za odlazak na mamografiju, prema njenim rečima, jesu preventiva i rana dijagnoza bolesti. Stoga bi redovan odlazak na mamografiju nakon 40. godine kod žena trebao biti obavezan, iako, prema njenim rečima, veliki broj žena u Srbiji to ne čini.

“Jedina stvar loša kod mamografije jeste što to može biti neprijatno iskustvo. Sam pregled izgleda tako što tehničar postavi ženu na mamograf i samo to postavljanje da bi se snimilo je neprijatno i čak i bolno. Žena ne bude povređena, ali je prosto neprijatno iskustvo”, rekla je dr Berar.

Žene ne idu na redovne mamografije, kako je rekla, pre svega jer nisu dovoljno informisane o tome kako izgleda sam pregled, gde mogu da ga obave, ali i o značaju ovakvih pregleda za njihovo zdravlje, te je tom prilikom istakla da bi mamografija trebala da bude obavezna vrsta pregleda u sklopu ginekoloških pregleda.

Projekat ,,Prva mamografija” u Vojvodini se realizuje u koordinaciji sa domovima zdravlja i tom prilikom su organizovana i predavanja za žene, na kojima one mogu da se informišu o značaju mamografije, kao i o obavezi koju imaju prema svom zdravlju i rizicima za nastanak raka dojke.

Pokretni mamograf danas je bio u selu Višnjićevo kod Šida, sledeći su Adaševci, a planirano da se do kraja godine obiđe 11 opština u pokrajini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.