Počeo ruski Davos

U Sankt Peterburgu danas je počeo Međunarodni ekonomomski forum (SPIEF), najznačajnija ekonomska konferencija u Rusiji, koju mnogi nazivaju i ruski Davos, po ugledu na Svetski ekonomski forum u Švajcarskoj.

667

Tokom trodnevnog skupa učesnicima će se obratiti i predsednik Rusije Vladimir Putin, a predviđeno je održavanje više od 100 panela, okruglih stolova i pratećih manifestacija.

“Globalna ekonomija je sve više ugrožena političkim i socijalnim faktorima, i izazovi sa kojima je suočena globalna zajednica zahtevaju konkretne akcije s ciljem dostizanja održivog i uravnoteženog rasta”, navodi se u pripremljenom govoru Putina postavljenom na zvaničnoj internet stranici Foruma.

Od ključnog značaja je da, kako se dodaje u govoru, vlade u svetu zajedno rade na traženju dodatnih pokretača razvoja.

Forum se održava jubilarni 20. put, a ove godine prvi put u novom kongresno – izložbenom centru “Ekspoforum”, jednom od najvećih u istočnoj Evropi.

Na forumu će učestovati predstavnici 600 ruskih i oko 500 stranih kompanija iz 60 zemalja sveta – SAD, Francuske, Švajcarske, Japana, Velike Britanije, Italije i drugih.

Poslovnu zajednicu će predstavljati 500 stranih i 600 ruskih kompanija, a najavljeno je i prisustvo oko 230 generalnih direktora, kao i održavanje 100 različitih događaja, poput poslovnog foruma Šangajske organizacije za saradnju i BRIKS-a, samita energetskih kompanija, sastanka grupe Biznis 20, konferencije o razvoju Arktika i zasedanja međunarodnog kluba “Valdaj”.

“Na pragu nove ekonomske realnosti” – glavna je tema Foruma, u okviru koje će biti razmotreni problem i izazovi svetske privrede u kontekstu izmenjenih političkih i ekonomskih odnosa između najuticajnijih država sveta i regiona.

Visoko na agendi kotira se i pitanje kakva je budućnost odnosa između Rusije i Evrope, a očekuje se da o tome danas govori i predsednik  Evropske komisije Žan Klod Junker.

Junker će u toku dana imati priliku i za susret sa Putinom i razgovor o gorućim pitanjima koja se tiču kako ekonomije tako i privrede, uključujući odnose EUi Rusije, situaciju u Ukrajini i Siriji.

Junker na Forum dolazi u momentu kada su sankcije zapadnih država protiv Rusije, zbog krize u Ukrajini, i dalje na snazi, a kako prenose strani mediji Putin i Junker neće razgovarati o sankcijama niti Junkerovo učešće na SPIEF predstavlja nagoveštaj promene politike EU.

Kada je reč o ekonomskim pitanjima Foruma, cilj je da se ponovo privuče interesovanje zapadnih investitora za Rusiju i stimuliše ekonomski rast Rusije.

Prema nekim procenama, taj rast bi u narednih nekoliko godina mogao da iznosi od četiri do sedam odsto, ako budu sprovedene određene mere, u prvom redu unapređenje klime za ulaganja.

Postupati kao ranije, oslanjati se na na primer visoke cene nafte, jednostavno neće biti moguće i Rusija kao i ceo svet mora da se prilagođava novim uslovima kada će se ekonomski odnosi sa EU graditi na paritetnim osnovama, složni su u ocenama i predstavnici vlasti i poslovnih krugova.

Prema podacima organizatora, prema broju učesnika iz inostranstva i nivou na kom su kompanije zastupljene, Forum se može uporediti sa skupom iz 2013. godine kada sankcije nisu bile na snazi.

Kao i ranijih godina, ruski predsednik će se i ovog puta obratiti učesnicima.

Putin se juče neformlano sastao sa bivšim francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, a naredna dva dana sagovornici će mu biti, između ostalih, – generalni sekretar UN Ban Ki-mun, šef EK Junker, premijer Italije Mateo Renci, izvršni direktor kompanije “Rojal dač šel” Ben van Berden, šefovi vodećih investicionih fondova iz 18 država, uključujući SAD, Francusku i Katar, kao i predstavnici više od 40 korporacija iz Evrope, SAD, Kanade i Kine.

Razgovaraće takođe i sa predstavnicima država – članica BIRKS-a i ŠOS-a.

Na plenarnoj sednici Putin će govoriti sutra, a svoj program ruski predsednik će završiti tradicionalnim susretom sa direktorima svetskih novinskih agencija, koji organizuje ruska agencija TAS S.

Učesnici skupa razmatraće teme s dnevnog reda radne grupe Biznis 20 (B20) i preporuke lidera G20 o pitanjima povećanja finansija, trgovine i investicija – što su ključni prioriteti i za G20 i B20.

Pored ostalog, biće reči o merama koje treba da obezbede efikasniju regulativu i internacionalizaciju finansijskih tržišta, kao i rast globalnih investicija, o obezbeđivanju modernog, efikasnijeg međunarodnog sistema trgovine, o sprovođenju Sporazuma o trgovinskim olakšicama, o racionalnom raspoređivanju sredstava kako bi se poboljšao usporeni globalni oporavak i dodatno stimulisao privredni rast u postkriznom periodu.

Evropska Unija podeljena je po pitanju antiruskih mera.

Sasvim je verovatno da bi predstojeći Peterburški ekonomski forum mogao da preokrene situaciju u korist Moskve, piše nemački list „Prese“.

U poslednje vreme evropskim političarima je veoma teško da biraju između principijelnosti i „pragmatičkog dijaloga“ sa Rusijom. Baltičke zemlje i Poljska su za tvrdi kurs, ali zemlje kao što su Italija, Francuska i Mađarska ne smatraju taj pristup ispravnim, piše „Prese“.

Nemački preduzetnici već odavno pozivaju na ukidanje sankcija ili barem na njihovo slabljenje. Konkretno, prošle nedelje se šef Istočnog komiteta nemačke ekonomije Volfgang Buhele zalagao za „početak kraja“ kaznenih mera, navodi list.

U tim okolnostima poseta predsednika Evropske Komisije Žan Kloda Junkera Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu predstavlja važan signal za zagrevanje odnosa sa Rusijom.

(Tanjug, sputniknews.com)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.