Počeo Forum budućih lidera

VIDEO K9: Mladi ljudi danas su naši lideri sutra, a podršku onima koji žele da učestvuju u procesima donošenja odluka i da budu pokretači promena u okviru svojih zajednica, pruža dvodnevni Forum budućih lidera koji je danas počeo u Skupštini grada. Nastavak foruma je sutra u Sremskim Karlovcima.

435

Uloga mladih u sprovođenju ciljeva održivog razvoja i agende UN 2030, u cilju njihove interakcije, podizanja svesti i jačanja učešća mladih u temama o životu i o održivom razvoju lokalne zajednice i njenih političkih procesa, tema je Foruma budućih lidera koji je počeo u Skupštini Grada.

“Mislim da je grad Novi Sad apsolutno u Srbiji najprirodnije mesto za održavanje Foruma budućih lidera, jer 2019 godine je omladinska prestonica Evrope. Ne postoji prirodnije mesto u Evropi, a u Srbiji sasvim sigurno”, rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada.

Na Forumu je bilo reči o održivom razvoju lokalne zajednice i stvaranju inicijative za veću autonomiju mladih i ostvarivanje njihovih prava. Polaznici Foruma su, kako je istaknuto, najkreativniji studenti tri univerziteta.

“Ono što je naš interes i naš fokus jeste da animiramo studente i da ih na najbolji način motivišemo da sebe pronađu u svim ovim strateškim oblastima i da prosto negde kandiduju teme i ideje na koji načinj mogu da sarađuju sa javnim, privatnim i civilnim akademskim sektorom i da prosto svoju agendu mladih na neki način kroje”, naveo je dr Milan Ćulić iz Centra za istraživanje i studije.

Jedan od ciljevaskupa jeste pružanje podrške mladima koji su voljni da učestvuju u procesima donošenja odluka i koji žele da budu pokretači promena u okviru svojih zajednica, ali i šire.

“Ciljevi današnjeg foruma, pre svega koje zastupa naš fakultet, jeste dostojanstven rad i ekonomski rast koji su jako bitno za Forume poput ovih, jer na taj način se omladina aktivno uključuje u ovakve programe”, kazala je Ines Savuljić, studentkinja i učesnica foruma.

Tematska oblast su ciljevi održivog razvoja, naveli su organizatori, a fokus je da svih 17 ciljeva koji su definisani u strateškoj razvojnoj agendi Ujedinjenih nacija budu predstavljeni od strane studenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.