Počeo festival “Rudolf Bruči”

VIDEO K9: Festival „Rudolf Bruči“, upriličen povodom stogodišnjice od rođenja jednog od najznačajnijih domaćih kompozitora, počeo je sinoć u Sinagogi koncertom Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Ilmara Lapinša.

0
1721

Uoči izvođenja tri Bručijeve kompozicije, Somfonije br. 3, Koncerta za trombon i orkestar br. 2 i Simfonije „Lesta“, prisutnima se obratio pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, profesor Miroslav Štatkić, koji je zvanično otvorio Festival.

“100 godina od rođenja Rudolfa Bručija počinjemo sa prvim festivalom u njegovu čast. I taj festival će se zvati “Rudolf Bruči”, jer on je vrlo značajan ne samo za Novi Sad, nego i za Pokrajinu i za Srbiju. Ja mislim da je jako interesantan i on je najpoznatiji u Evropi. Mnogo je manje poznat kod nas nego napolju. Znači, svi znaju ko je on. Bruči je odlikovan od mnogih predsednika država za doprinos u kulturi, dobio je prestižnu nagrad kraljice Elizabete na jednom velikom svetskom konkursu još 1965. godine, prema tome, on ima jedan izuzetan kulturološki značaj kod nas”, rekao je Štatkić.

Prema njegovim rečima, Bručijev muzički jezik je duboko ukorenjen u muzičku tradiciju Balkana u najširem smislu. Neprikosnoveni bard naše muzičke scene akademik Rudulf Bruči je, dodao je Štatkić, posedovao veliku kompozitorsku energiju sa ozbiljnim poznavanjem aparature velikih muzičkih sastava.

Podsećajući se na savete i razmišljanja o estetici muzike velikog kompozitora, sekretar Štatkić je rekao da je profesor Bruči imao profilisan muzički jezik, kompozitorski identitet i originalnost, koja pleni, oduševljava i zadivljuje, jer to je jedan jedinstven umetnički pečat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.