Počeo festival “24. kadar”

VIDEO K9: Festival fotografije"24. kadar" otvoren je u KCNS i trajaće do nedelje. Dvadeset četiri takmičara iz 6 zemalja pokazaće svoje umeće za samo 24 sata i da odgovore na teme koje su neposredno po otvaranju dobili.

838

U Kulturnom centru Novog Sada otvoren je Festival fotografije 24. kadra koji, kako iz organizacije kažu, ima za cilj da razvije fotografsku umetnost i kulturu.

S obzirom na internacionalni karakter, cilj je, kako kažu, i promocija kulturnih vrednosti, tradicije i gostoprimstva našeg grada u skladu sa modernim tehnologijama. Ovo je druga godina kako se ovaj festival održava u našem gradu.

” Ideja ove godine je bila da 6 država imamo odvojeno kvalifikacije, da svaka država pošalje po četiri najbolje plasirana fotografa i imamo ukupno 24 finaliste. To je osnovna ideja i uvek dolaze 24 finaliste u grad da se takmiče. Oni tek sada dobijaju papir na kome pišu 24 teme. Oni nemaju pojma koje su teme, dobiju 24 teme i imaju 24 sata”, kaže Ranko Đurović iz organizacije Foto komuna 24. kadar.

Na ovogodišnjem takmičenju učetvuje veliki broj proverenih autora sa područja Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Srbije.

“Na prvom mestu ja ovo shvatam kao takmičenje sa samim sobom. To je izazov. Zatim, upoznaću nove ljude, ali i ovo je prvi put da sam u Srbiji, mogu da se socijalizujem, saznam više o fotografiji, o percepciji drugih ljudi u pogledu fotografije i zašto ne i da naučim više”, objašnajva Raluca Chipriade, takmičarka iz Rumunije. 

” Ovo je prvi put da učestvujem na ovom takmičenju, ali mi je tematika poznata od ranije. Nisam iskazivao neku posebnu želju da budem ranije učesnik, ali evo, jako sam ponosan što sam danas ovde”, izjavio je Mihad Arnautović, takmičar iz BiH. 

Pravila takmičenja na ovom festivalu nalažu da svaki učesnik dobije listu od 24 teme na koje treba da odgovori jednom najboljom fotografijom. Učesnici će imati 24 sata da snime sve teme, koje će potom predati na ocenjivanje internacionalnom žiriju, sastavljenom od stručnjaka iz oblasti fotografije. Svečano proglašenje pobednika biće 16. avgusta u 18 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.