Počeo 2. Sajam J=dnaki

VIDEO K9: U Beograd u je juče počeo drugi po redu Sajam Jednaki koji organizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije – NOOIS. Ovaj sajam biće otvoren za posetioce do nedelje, 27. oktobra.

155

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom (NOOIS) uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom organizovala je drugi po redu Sajam Jednaki čiji je cilj podizanje svesti građana o teškoćama na koje osobe sa invaliditetom svakodnevno nailaze.

Na štandu Ministarstva obezbeđen je izložbeni prostor sa slikama i drugim umetničkim delima čiji su autori osobe sa invaliditetom.

“Danas radimo na tome da svi slepi i slabovidi imaju pravo da kad su u pitanju rešenja PIO fonda da budu štampana na Brajevom pismu. Verujem da ćemo sutra figurativno, i kao ministarstvo i Nacionalna služba takođe sva svoja rešenja da dajemo tamo gde je potrebno na Brejevom pismu, a u bliskoj budućnosti i svi državni organi u Republici Srbiji”, rekao je Zoran Đorđević, ministar za socijalna pitanja.

Problemi osoba sa invaliditetom najveći su prilikom zapošljavanja i dostupnosti, a Sajam Jednaki je, smatraju u ovom ministarstvu, pravo mesto gde se o svim temama može otvoreno razgovarati u cilju rušenja barijera i stereotipa koji postoje.

“Postali smo prepoznatljivi sa Sajmom Jednaki u Republici Srbiji. Pozivam sve građane naše Srbije da posete Sajam Jednaki na Beogradskom sajmu u hali 3A koji je odstupan posle 81 godinu osobama sa invaliditetom. Uradili smo pristupne rampe kroz sve hale Beogradskog sajma u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom i Beogradskim sajmom. I takođe, uradili smo rekonstrukciju toaleta kod hale 3A i izgradili novi muški i ženski toalet”, navela je Biljana Barošević, pomoćnica ministra.

Osobe sa invaliditetom su jedna od najvećih marginalizovanih grupa koja treba da ima sva ljudska prava kao i ostali građani i istu poziciju, smatraju u Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom.

“Ovo je za nas kao Nacionalnu organizaciju, a sasvim sigurno i za ministratsvo i uopšte za celu našu državu veoma značajan projekat, jer mi na ovaj način promovišemo različitosti i moto ove kampanje, a to je jednaki. Osobe sa invaliditetom čine 800 000 osoba sa invaliditetom u ovoj zemlji . Oni su deset posto stanovništva”, kazala je Ivanka Jovanović, direktorka NOOIS-a.

Tokom Sajma će do nedelje, kroz brojne radionice, kulturno-umetničke programe, okrugle stolove i slično, osobe sa invaliditetom predstaviti svoj rad i rad svih saveza i udruženja osoba sa invaliditetom iz Srbije, a učestvovaće i gosti iz zemalja regiona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.