Počelo razminiranje terena na Kameničkoj adi, sve prate i aktivisti

Na Kameničkoj adi nešto posle sedam časova pojavili su se radnici "Milenijum tima" sa mašinom za razminiranje terena, a nešto kasnije na lice mesta došli su i aktivisti.

0
39

U međuvremenu je počelo razminiranje terena, prenosi portal 021.rs.

U pitanju je ista mašina koja se ovde pojavila pre mesec dana ali su tada građani koji brane Šodroš i Kameničku adu od seče šume i gradnje mosta, uspeli da oteraju radnike. 

U ograđenom delu Kameničke ade ima više radnika “Milenijum tima”, kao i radnika kineske firme CRBC, a čuva ih više pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija. 

 Tridesetak građana među kojima su narodni poslanici Borislav Novaković i  Aleksandar Jovanović Ćuta postavili su improvizovani mostić preko kog su prešli do dela Kameničke ade gde su radnici Milenijum tima započeli radove na razminiranju terena. Policija u opremi za razbijanje demonstracija i dalje štiti radnike, dok građani stoje ispred njih.

Aktivista Brajan Brković kaže za 021.rs da je razgovarao sa pripadnicima policije koji se nalaze na terenu i da je jadno da “ni oni nisu srećni što su ovde, a ni mi nismo srećni što moramo da budemo ovde.

“Najviše bismo voleli da sve što je vezano za most bude transparentno. Onog trenutka kad su proglasili most projektom od javnog interesa, javnost je izgubila uvid”, ističe Brković.

Dodaje da su pripadnici policije, za sada, korektni i bez ishitrenih poteza, a da aktivisti pokušavaju da vide da li postoji mogućnost da se prođe do radnika, “ne bi li telom zaustavili radove”.

Kako se može videti na terenu, deo ograde koje su juče postavili radnici porušen je.

Inače, ovu ogradu su nakon što je juče na protestu porušena, radnici ponovo “podigli” i obezbedili.

Aktivisti su pozvali građane da u što većem broju dođu i pomognu u odbrani Kameničke ade. 

Narodni poslanik Borislav Novaković istakao je da je važno i da se iz Beograda uputi poruka o nasilju na Šodrošu i da se čuje u celoj javnosti i u Srbiji. 

“Mislim da je nedopustivo to što su došli bez ijedne dozvole, kao i ovo nasilje koje se sprovodi prema građanima”, naveo je. 

Biljana Stojković iz stranke “Zajedno” rekla je za 021.rs da je od policije i danas i pre nekoliko dana pokušala da dobije odgovor po čijem nalogu su oni došli na Šodroš.

“Mi njih pitamo ko su, a oni nama govore da to nije važno. Između paradržavnih i državnih institucija više nema razlike. Verovatno ćemo uskoro imati i posebno Milenijum školstvo, Milenijum zdravstvo i sve će biti Milenijum”, rekla je Stojković.

Više stotina građana protestovalo je i juče na Šodrošu. Deo aktivista uspeo je da probije policijski kordon i sruši ogradu koju su postavili radnici kineske kompanije. Tom prilikom su bacili dimne zavese na žandarmeriju. Privedeno je četvoro građana i protiv svih će biti pokrenute prekršajne prijave. Novi protest najavljen je za subotu.

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.